Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Aerodrome očekuju ozbiljni gubici

Suočiće se sa ozbiljnim finansijskim gubicima

Avio-industrija je jedna od djelatnosti koja je najviše pogođena pandemijom virusa korona i u kojoj se gubici mjere u milijardama eura. To je, logično, negativno uticalo na poslovanje Aerodroma Crne Gore koji su lani imali 10 miliona minusa, nakon 2019. godine u kojoj je zabilježen profit od 14 miliona. Januar ove godine je pokazao da će virus korona i dalje imati loš uticaj na poslovanje ovog državnog preduzeća. Iz Aerodroma su Danu kazali da će se i ove godine suočiti sa ozbiljnim finansijskim gubicima.

Januar prošle godine posljednji je mjesec u kojem se poslovanje obavljalo redovno. U januaru ove godine, u odnosu na januar prošle, opsluženo je skoro pet puta manje putnika na aerodromima Podgorica i Tivat, prihodi su skoro tri puta manji, dok su rashodi manji za oko 17 odsto. U poređenju za januarom prošle, realizovano je četiri puta manje letova.

“Januar 2020. godine predstavljao je najuspješniji početak godine od svih u nizu postojanja ovog preduzeća. Na Aerodromu Podgorica opsluženo je 72.815 putnika, dok je na Aerodromu Tivat taj broj iznosio 25.899. U odnosu na januar 2019. godine zabilježen je rast broja putnika od oko 17 odsto, što nam je davalo za pravo da očekujemo rekordno poslovanje u svim segmentima. Međutim, kriza koja je nastupila zbog Kovida-19, onesposobila je naše funkcionisanje i avio-industriju u cijelom svijetu. Zbog zatvaranja većine evropskih zemalja za putovanja, pa samim tim i aerodroma usled veoma složene epidemiološke situacije, broj putnika u januaru ove godine je na tivatskom aerodromu 2.838, dok je na podgoričkom bio 19.579”, kazali su iz Aerodroma, na čijem čelu je Danilo Orlandić.

U januaru ove godine su prihodovali 479 hiljada eura, dok je lani prihod bio 1,43 miliona eura. Rashodi u prvom mjesecu ove godine iznosili su 1,3 miliona, dok su lani bili skoro milion i po.

“Na Aerodromu Podgorica u januaru 2020. realizovano je 465 letova, dok je u januaru 2021. godine ostvareno 159. Na Aerodromu Tivat opslužena su 163 vazduhoplova, dok je u ovoj godini opsluženo 46 aviona”, precizirali su iz državnog preduzeća.

Na pitanje da li su usvajali finansijski plan i šta očekuje to preduzeće u ovoj godini, saopštili su da je nezahvalno prognozirati situaciju sa kojom se svi prvi put suočavamo.

“Procjene analitičara su da će se u drugoj polovini godine avio-saobraćaj vratiti na 60 do 70 odsto 2019. godine, ali situaciju ACG dodatno opterećuje gašenje Montenegro Airlinesa. Do osnivanja nove kompanije i sagledavanja načina na koji će ona funkcionisati, do vakcinisanja dijela populacije koja bi mogla da napravi značajan iskorak u putovanjima i transportu, te najzad do momenta kada će Evropa otvoriti svoje granice nemamo mnogo razloga da vjerujemo da ćemo optimalno poslovati. Naprotiv, iako je izrada finansijskog izvještaja u toku shodno proceduri i vremenskom okviru, naše procjene su da ćemo se i ove godine suočiti sa ozbiljnim finansijskim gubicima”, zaključili su iz Aerodroma.

IzvorDan

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve