Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Aerodrom u Tivtu iznajmiti, podgorički zadržati u državnom vlasništvu

Smatra da poslovni ambijent za strane investitore nije dovoljno dobar zbog administracije

Vjerujem da bi Crna Gora do 2030. godine mogla u razvoju premašiti pola zemalja EU, a da bi od turizma do 2028. godine mogla da ostvari dvije, a na nešto duži period i tri milijarde eura – kazao je premijer Dritan Abazović na jučerašnjem predavanju na Univerzitetu Mediteran o ekonomskom stanju i perspektivama Crne Gore dodajući da bi samo negativna globalna situacija mogla spriječiti da ova sezona ne bude rekordna.

Smatra da poslovni ambijent za strane investitore nije dovoljno dobar zbog administracije.

– Administracija koja ne donosi odluke, gora je od one koja donosi pogrešne. Bolje i to, nego da zahtjevi godinama stoje u ladicama – poručio je Abazović dodajući da se procedure moraju pojednostavljivati.

Ocjenjuje da se Luka Bar drži na niskom nivou zbog „političkih percepcija da neko hoće nešto da nam otme“, dok luka u Rijeci servisira Srbiju. Smatra da bi država u potpunosti trebalo da preuzme vlasništvo, jer bi barska luka mogla biti startna za kruzere. Ističe da bi se kruzerima u Kotoru trebala naplaćivati eko taksa. Uz to, insistira da se riješi pitanje Bilećkog jezera.

– Od Bilećkog jezera Crna Gora ne dobija ništa, iako nam pripada 25 odsto. Zašto se niko nije bavio time? Ja sam već pokrenuo priču sa premijerkom BiH i rekao da ne želim da idemo na arbitražu, ali da im ne možemo više poklanjati 10 ili 15 miliona, kao prethodnih 20 godina– poručio je Abazović, koji tvrdi da se Nacionalna turistička organizacija ne vidi, a da bi se prihodi od turizma utrostručili treba izdavati dozvole za velike hotele.

– Svaki hotel je pun od kraja februara do kraja oktobra, ali ih nema dovoljno. Ove godine samo iz Izraela imamo 630 letova. Crna Gora je jedna od rijetkih zemalja gdje samo treba goste dovesti prvi put, ništa više ne treba, nikakvi influenseri – kazao je Abazović, koji ističe da bi Vlada trebalo direktno da daje UT uslove za hotele, ukazujući na probleme u opštinama „gdje se pojavi neki čovjek iz nekog vodovoda i kaže ja neću da dam saglasnost i zbog toga nema investicije od 200 miliona eura“.

– Mislim da bi trebalo da se uvede da Vlada, kada je nacionalni interes u pitanju, direktno donosi odluku i da svaka institucija u roku od sedam dana donese pozitivnu odluku – smatra premijer.

Predlaže izgradnju žičare na relaciji Kolašin – Mojkovac – Bijelo Polje i 25 km staza, kao i od Danilovgrada do Ostroga, kao i da se kotorska žičara spusti na Cetinje, ocjenjujući to spasom za ovaj grad i dodajući da je potencijal koji artefakt kao što je Filermosa neiskorišten, te da niko o tome i ne priča turistima. S druge strane, ukazuje da bez aerodroma razvoja turizma nema.

– Moja lična vizija, ne Vlade, je da aerodrom u Tivtu treba dati pod koncesiju, a zadržati puno vlasništvo i modernizovati podgorički aerodrom, izgraditi aerodrome u Beranama i Nikšiću za kargo, kao i više helidroma – kazao je Abazović kritikujući stav menadžmenta Aerodroma da bi takva ulaganja uticala na njihov profit.

Na pitanje studenata zašto se još čeka na idejno rješenje druge dionice auto-puta, Abazović je kazao da bi izgradnja trebalo da bude nastavljena iduće godine, te da idejno rješenje radi grčka kompanija, iako je taj posao mogao da uradi i Monteput. Rektor Univerziteta Mediteran Savo Marković poručio je da je ovo prvi dolazak državnog zvaničnika na prvi privatni univerzitet u Crnoj Gori, dodajući da to pokazuje da se kurs Vlade prema privatnim univerzitetima mijenja, jer su do sada bili diskriminisani.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve