Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Adrović: Regionalni razvoj kao model privrednog prosperiteta

''Investiranje u ljude, njihovo znanje i vještine je ključni element. Vjerujemo da naša snaga leži u ljudima i u resursima''

Kao ljudi koji dolaze iz realnog društvenog sektora mi ne obećavano nova radna mjesta u ionako prepunoj državnoj upravi, saopštio je Esnaf Adrović, poslanički kandidat “Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru”

Kako je kazao, mi smo prepoznali mala i srednja preduzeća kao vitalni dio ekonomije. Ova preduzeća jesu i moraju biti srž inovacija i napretka. Imajući to na umu, naša misija i vizija usmjerene su prema razvoju održive zelene industrije, gdje vidimo ogroman potencijal za rast i prosperitet.

“Naš prvi predloženi projekat je koncept “Banke drveta”. Ova institucija bi poslužila kao centralna tačka za obradu i skladištenje drveta, unapređujući efikasnost i čuvajući resurse. Predviđamo da bi ovaj model mogao povećati vrijednost i profit od drveta do 15 puta, što bi imalo direktan uticaj na crnogorsku ekonomiju, uključujući i otvaranje približno 1500 novih radnih mjesta u prvom ciklusu implementacije”, kazao je Adrović.

Drugi projekat, ističe, odnosi se na valorizaciju ovčije vune. Planirani pogon za njenu obradu i proizvodnju 100% organskog i ekološki prihvatljivog proizvoda za toplotnu izolaciju, učinio bi da ova inicijativa revitalizuje tržište vune u Crnoj Gori. To znači i pokretanje industrije za proizvodnju visokokvalitetnih ekoloških proizvoda, što znači i još jedan segment za zapošljavanje.

“Treći projekat je fokusiran na recikliranje korišćenih guma, plastike i organskog otpada. Ove materijale ne smatramo otpadom, već resursima. Gume i plastika mogu se pretvoriti u WPC materijal, koji ima široku primjenu u građevinskoj industriji. Organski otpad može postati kompost, što bi smanjilo količinu otpada na deponijama, ali i otvorilo nova održiva radna mjesta i proizvelo humus, koji trenutno uvozimo”, navodi Adrović.

U poljoprivrednom sektoru, ističe, Crna Gora svakodnevno uvozi velike količine prehrambenih proizvoda. To vidimo kao priliku za saradnju s Ministarstvom poljoprivrede i poljoprivrednicima, kako bi postigli veću samoodrživost kroz model “Od farme do stola”. Ovo ne bi samo smanjilo zavisnost od uvoza, već bi nas usmjerilo prema razvoju domaće poljoprivredne industrije, vrijedne 500 miliona eura godišnje.

“U svim ovim projektima, investiranje u ljude, njihovo znanje i vještine je ključni element. Vjerujemo da naša snaga leži u ljudima i u resursima”, smatra Adrović.

Takođe, dodaje, naša vizija budućnosti je snažna ekonomija koja se oslanja na održive i ekološki prihvatljive industrije. Ovo neće biti samo korak ka boljoj budućnosti za nas, već i za naredne generacije. Tako će naša zemlja biti prepoznata ne samo po svojoj prirodnoj ljepoti, već i po svom inovativnom i održivom ekonomskom modelu.

“Uvjeren sam da je ovo početak nove ere napretka i blagostanja za Crnu Goru. Za sve nas! Da.Mi to možemo”, zaključuje Esnaf Adrović, poslanički kandidat “Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve