Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Adrović na Ministarskoj konferenciji u Maroku: Neophodno prilagođavanje tržišta rada prema smjernicama EU

Ministar je izrazio zadovoljstvo što su predstavnici Crne Gore aktivno učestvovali na izradi Deklaracije koja je danas usvojena

Veoma važnu ulogu u narednom periodu će imati dobro osmišljene politike zapošljavanja, prilagođavajući smjernice za zapošljavanje Evropske unije tržištu rada Crne Gore, a koje su u funkciji osavremenjavanja ekonomije i tržišta rada kroz uvođenje socijalne dimenzija u tim procesima i aktivnostima u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja- digitalizacije, kao i podsticajnim mjerama“, kazao je ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović, na 5. Ministarskoj konferenciji za zapošljavanje i rad u okviru Unije za Mediteran, koja se održava u Kraljevini Maroko.

On je naveo da bi dobro osmišljenje politike zapošljavanja trebalo da odgovore na izazove još uvijek tranzicionih procesa u CG, posljedicama na tržištu rada uzrokovanih krizom Covid 19, strukturnim izazovima koji se ogledaju u niskoj aktivnosti i zaposlenosti, regionalnom neskladu, te smanjenju visoke stope nezaposlenosti, suzbijanju sive ekonomije i neprijavljenog rada, kao i jačanje socijalne dimenzije i usklađivanja reformi tržišta rada i sistema socijalne zaštite, sa ciljem da niko ne bude zapostavljen.

On je dodao da je u tom pravcu, posebno značajna finansijska podrška koju Evropska komisija pruža kroz pretpristupne fondove.

„Aspekt negativnih demografskih promjena takođe mora biti u fokusu u narednom periodu, imajući u vidu da svijet prolazi kroz veliku demografsku transformaciju –globalnog starenja populacije, te da Crna Gora nije izolovana od ovog problema“, istakao je Adrović.

Ministar je izrazio zadovoljstvo što su predstavnici Crne Gore aktivno učestvovali na izradi Deklaracije koja je danas usvojena.

„U tom kontekstu, za prioritete koji su prepoznati Deklaracijom Crna Gora već preduzima značajne aktivnosti, među kojima su: uvođenje programa Garancija za mlade, kreiranje posebnih programa podrške za žene, uspostavljanje socijalnog preduzetništva i druge“, dodao je Adrović iskazujući uvjerenje da će Deklaracija dati snažnu podršku za jačanje saradnje u okviru Unije za Mediteran u pravcu unaprijeđenja zajedničkog tržišta rada.

Ministar Adrović se na marginama konferencije sastao sa komesarom Evropske komisije za zapošljavanje i socijalnu politiku Nikolasom Šmitom, ministrom rada Kraljevine Maroka Jounesom Sekourijem, direktorom Evropske fondacije za obuku Havijerom Mateuom i drugim visokim zvaničnicima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve