Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Adriatic properties i Aman: Vlast da sarađuje sa nama, na taj način svi ćemo biti pobjednici, a Crna Gora još jača

Neprekidno su, kažu, djelovali u partnerstvu sa lokalnom zajednicom, nadležnim organima i grupom Aman kako bi razvili rizort svjetske klase koji je privukao i usmjerio pažnju svjetske javnosti na Crnu Goru.

Adriatic Properties i Aman traže od nove vlasti uvjeravanja da mogu da nastave da upravljaju luksuznim rizortom u skladu sa međunarodnim standardima u skladu sa kojima su poslovali duže od decenije, bez upada, uznemiravanja, zastrašivanja ili oštećenja rizorta.

“Aman Sveti Stefan, najprestižniji hotel u Crnoj Gori i dragulj Jadrana sa pet zvjezdica, primoran je da se zatvori na način koji nanosi štetu našoj zemlji i našoj međunarodnoj reputaciji. Bili smo veoma pouzdan partner tokom perioda dužeg od 14 godina, uz kontinuirana ulaganja u iznosu koji nadmašuje 120 miliona eura, kako bismo razvili Aman Sveti Stefan u globalno priznati rizort i na taj način podijelili sa svijetom ono najbolje iz Crne Gore. Plodovi našeg rada su tu, svima na uvid”, ističu iz Adriatic Propertiesa i Amana.

Neprekidno su, kažu, djelovali u partnerstvu sa lokalnom zajednicom, nadležnim organima i grupom Aman kako bi razvili rizort svjetske klase koji je privukao i usmjerio pažnju svjetske javnosti na Crnu Goru.

“Tačno je da su u prošlosti postojali određeni nesporazumi koje smo rešavali, a takođe je i nesumnjivo tačno da smo se uvijek na najbolji mogući način pokušavali sporazumijeti sa mještanima, crkvom i širom zajednicom Svetog Stefana, i pružiti im podršku”, navode iz Adriatic Propertiesa i Amana.

Kako su istakli, od dana kada je nova administracija stupila na vlast, u i oko hotela doživjeli su masovne neovlaštene
ulaske, uznemiravanje i napade na osoblje kao i niz oportunističkih protesta koji su onemogućili održavanje rizorta kao bezbjednog i luksuznog mjesta.

Dalje navode da je investicija u razvoj rizorta Sveti Stefan ugovorena i potvrđena od strane Parlamenta, uključujući sve ugovore o zakupu i ekskluzivnosti.

“Hotel uspješno posluje već 14 godina, a za to vrijeme rizort je iz godine u godinu ostvarivao napredak i osvajalo brojne međunarodne nagrade za izvrsnost. Novoimenovana administracija sada tvrdi da je komponenta ekskluzivnosti uz koju je dogovoren razvoj Svetog Stefana nezakonita, ali nije u mogućnosti da nam objasni kako se zakupi koji su nam odobreni uz saglasnost Parlamenta mogu smatrati nezakonitim”, ističu.

Mnogo puta su, kažu, pokušali da komuniciraju sa nadležnim organima ne tražeći ništa drugo osim pisanih uvjeravanja koja će im omogućiti da nastave da tokom preostalih 28 godina zakupa posluju na način na koji su to činili u prethodnih 14 godina.

“Uputili smo veliki broj dopisa ugovornim stranama, uključujući Ministra ekonomskog razvoja kao i Premijera, ali su nam u odgovoru na njih i javnim nastupima saopštili da nam ne mogu garantovati poslovanje kao u prethodnih 14 godina, ali bez obzira na to, oni žele da otvorimo rizort”, ističu iz Adriatic Propertiesa i Amana.

Dalje navode da za njih ne postoji mogućnost da otvore rizort nakon što im je rečeno, otprilike 14 godina nakon zaključenog ugovora o zakupu, da neophodna i razumno očekivana ekskluzivnost i privatnost više nisu moguće.

“Kako možemo da otvorimo rizort nakon što je opština takođe samovoljno uzela dio zemljišta sjeverno od hotela Kraljičina plaža kako bi ga koristila u svrhe parkinga? Ovo zemljište je dio koji smo zakupili na 42 godine, ali nam se oduzima bez ikakvih pregovora, pravnog postupka ili obavještenja. Kako je takvo ponašanje dopušteno u zemlji koja želi da se pridruži Evropskoj uniji? Kako Vlada Crne Gore može da se drži po strani i dozvoli da se ovo dogodi?”, pitaju.

U odnosu na gore navedena dešavanja, kao što bi to učinio svaki razuman vlasnik privrednog društva, podnijeli su zahtjev lokalnim sudovima kako bi sačuvali i zaštitili interese.

“Kao posljedica, umjesto toga, u lokalnim medijima čitamo šokantne izvještaje da Premijer prijeti lokalnom sudiji da
će, ukoliko odluči u našu korist, zahtijevati da se protiv njega podnese krivična prijava tvrdeći da je institucija radila protiv interesa države. Kakvu poruku to šalje ostalim aktuelnim i potencijalnim investitorima u smislu demokratije i političke stabilnosti u Crnoj Gori?”, pitaju iz Adriatic Propertiesa i Amana.

Do sada su, ističu, dostojanstveno ćutali.

“Ali ne možemo više da ćutimo suočeni sa političkim oportunizmom koji ugrožava radna mjesta, investicije i ugled ovog regiona i naše zemlje”, navode.

Stvarnost cjelokupne situacije je više puta pogrešno iskonstruisana u lokalnim medijima i stoga su, kažu, prisiljeni da daju ovu izjavu kako bi tu greške ispravili.

“Da bi rizort uspješno poslovao i donosio prijeko potreban prihod lokalnoj i nacionalnoj ekonomiji, gostima je potreban određeni stepen ekskluzivnosti. Parlament i nadležni organi su to prepoznali kada su izdali inicijalna odobrenja”, navode iz Adriatic Propertiesa i Amana.

Većina prostora na plažama otvorena je za javnost i zapravo je, kažu, samo jedna od četiri plaže – Kraljičina plaža – bila određena za isključivu upotrebu njihovih gostiju – kao ugovoreni dio prvobitnog zakupa koji je potvrdio Parlament.

“Ponavljamo, uz dužno poštovanje tvrdimo da ovo nije način na koji se poštuje poslovni ugovor. Samo tražimo uvjeravanja da možemo nastaviti da upravljamo luksuznim rizortom u skladu sa međunarodnim standardima u skladu sa kojima smo poslovali duže od decenije, bez upada, uznemiravanja, zastrašivanja ili oštećenja rizorta”, poručuju iz Adriatic Propertiesa i Amana.

Ako nova administracija insistira da je navedeno nezakonito, u tom će slučaju, kažu, Međunarodni sud odlučiti ko je u pravu a ko ne.

“Nas ne zanimaju političke igre, ne igramo nikakvu ulogu u bilo kojoj političkoj aktivnosti – jednostavno reagujemo na situaciju koja nam je nametnuta”, ističu iz Adriatic Propertiesa i Amana.

Pozivaju donosioce odluka da konstruktivno sarađuju sa njima u rješavanju ove situacije.

“Podržite rizort, naše zaposlene, lokalnu ekonomiju i investicije koje smo izvršili na osnovu vaše riječi i vaših legalnih ugovora, i upućujemo vam molbu da nam obezbijedite uvjeravanja i garancije koje su nam potrebne i koje su dogovorene. U međuvremenu, turisti neće posjećivati naše obale, rizort ostaje zatvoren, a negativni uticaji Covida
se dodatno pogoršavaju, bez ikakve potrebe”, navode.

Kako su dodali, prethodna vlada nije ni prihvatila njihov zahtjev za subvencije po osnovu zakupa i programa olakšica u vezi sa pandemijom Covid-19, ali bez obzira na to, nastavili su sa svojom investicijom i izmirili dažbine kao i do sada.

“Stoga, molimo vas da sarađujte s nama kako bismo održali standarde koje smo usaglasili za ovaj rizort svjetske klase. Na taj način ćemo svi biti pobjednici, a Crna Gora još jača”, poručuju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Adriatic properties i Aman: Vlast da sarađuje sa nama, na taj način svi ćemo biti pobjednici, a Crna Gora još jača – CG Vijesti
26.07.2021-09:56 09:56

[…] Aktuelno […]