Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Abazović: Vrata Vlade otvorena za sve privrednike

On je naveo da je zadovoljan sa onim što je Vlada uradila za prvih 50 dana rada, ističući da su vrata Vlade otvorena za sve privrednike

Aktuelnu Vladu interesuje samo vladavina prava i ekonomski razvoj, dok su sve ostale teme nametnute, saopštio je danas predsjednik Vlade Dritan Abazović u Privrednoj komori (PKCG) na sastanku sa privrednicima.

– Vladavina prava i ekonomski razvoj su potpuno kompatibilni. Bez ekonomskog razvoja nema progresa Crne Gore – kazao je Abazović.

On je naveo da je zadovoljan sa onim što je Vlada uradila za prvih 50 dana rada, ističući da su vrata Vlade otvorena za sve privrednike.

– Nijesam čuo da je neki privrednik odbijen – tvrdi Abazović.

On je privrednicima saopštio da je sa saradnicima danas obišao radove na prioritetnoj dionici autoputa.

– Imamo veliku želju da otvorimo auto-put 13. jula – poručio je premijer.

On je govoreći o situaciji u Luci Bar, najavio da je Vlada zainteresovana da kupi jednog operatera luke kompaniju Port of Adriu, ako bi vlasnici bili zainteresovani za to. Port of Adria je je u vlasništvu turskog Global portsa, koji je ovaj dio luke kupio 2013. godine.

Drakić: Period pred nama tražiće efektivnije strateške ekonomske odgovore
Predsjednica Privredne komore Nina Drakić kazala je da su PKCG i Vlada Crne Gore su prirodni partneri od čije saradnje zavise stabilnost i kvalitet privrednog i ekonomskog ambijenta, te time i dostizanje održivog ekonomskog rasta i napretka.

Period koji je pred nama, ističe, tražiće mnogo snažnije, solidarnije i efektivnije strateške ekonomske odgovore od onih koji bi bili dovoljni u redovnim okolnostima, na što smo vjerujem spremni.

Drakić je ukazala na nekoliko prioriteta koji treba da se nađu u fokusu dijaloga i saradnje privrede i donosilaca odluka.

– Neophodno je permanentno praćenje zakonske regulative koja utiče na uslove poslovanja, a čiji je dijapazon veoma širok; što brže uspostavljanje Kreditno-garantnog fonda; sveobuhvatni pristup u privlačenju stranih i domaćih investicija, a što u prvom redu podrazumijeva predvidljivost poslovnog ambijenta; pronalaženje sistemskog pristupa za podršku malim i srednjim preduzećima kao okosnici realne ekonomije; ulaganje u digitalnu transformaciju privrede koju treba da prati digitalizacija uprave, te ulaganje u zelenu i cirkularnu ekonomiju kao investicije u kvalitetnu budućnost cjelokupnog društva – poručila je ona.

Imperativ je, ističe Drakić, stvoriti siguran ambijent koji će podstaći privrednike da ulažu u nove investicije i u otvaranje novih radnih mjesta.

Ona je podsjetila da je PKCG u više navrata ukazivala na nužnost izmjene Zakon o javnim nabavkama. Pozvala je Vladu i da se intenzivira dijalog na temu izmjene Zakona o porezu na nepokretnosti.

– Pored toga, želim da istaknem da su još neke inicijative koje su potekle iz ovog doma – prihvaćene. To je skoro ukidanje akcize na plastiku, i ukidanje PDV-a na hljeb. Sve navedeno potvrđuje već rečeno da su Privredna komora i Vlada prave adrese za davanje jedinstvenog odgovora na tržišne, privredne pa samim tim i šire društvene neujednačenosti. Od našeg zajedničkog djelovanja na polju ekonomskih politika, zavisi otpornost ne samo privrede već i cijelog društva na negativne uticaje bilo koje vrste i za to nosimo odgovornost – zaključila je Drakić.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
B.Zeković
26.06.2022-10:45 10:45

Hrpa parola koje se ponavljaju godinama, kako se koja vlada smjenjuje. Od od tih parola ostale su dosad, a svi su izgledi i posad, samo iste parole, koje će ponavljati oni koji dođu poslije oviha sad. Pojma o pojma nemaju ni očemu, a pogotovo o privredi!