Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

ABAZOVIĆ PRIVATIZOVAO VLADU: Sudbina razvojnih projekata u državi zavisi od kaprica tehničkog premijera

Ovakva kapriciozna odluka čelnika Vlade i ne treba da čudi, s obzirom da se sistem nalazi u kolapsu, a državni aparat u nikad težem stanju haosa. Pitanje je samo da li će neko odgovarati za ovakve zlonamjerne i nesuvisle poteze zbog kojih država gubi milione potencijalnih prihoda?

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović potpuno je izgubio kompas i po svemu sudeći privatizovao je izvršnu vlast podredivši je svojim kapricima i prizemnim željama za ličnim obračunima.

Iako je nakon lokalnih izbora postalo jasno da njegova tehnička vlada nema podršku ni 10 odsto biračkog tijela, to ne smeta Abazoviću i njegovom kontroverznom kadru – državnom sekretaru u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma Armedu Milli da donose odluke zbog kojih država u izuzetno delikatnom globalnom ekonomskom trenutku, gubi milione eura prihoda.

Najnovija kontroverzna odluka, po svemu sudeći motivisana ličnim kapricima Abazovića, sprovedena od strane sekretara Mille, vezana je za Listu razvojnih projekata (LRP) iz oblasti turizma.

Ski resort Kolašin 1600 kandidovao je apartmantski objekat ”R” depandans hotela S, Kolašin na Listu razvojnih projekata iz oblasti turizma. Prijava za kvalifikovanje projekta dostavljena je 4. avgusta ove godine.

S obzirom da iz Vlade dva i po mjeseca nijesu dobili povratnu informaciju, investitor se dopisom 17. oktobra obratio nadležnom Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma, i to ministru Goranu Đuroviću, generalnom direktoru direktorata za investicije u turizmu Marku Vukaševiću i državnom sekretaru Damiru Davidoviću, koji je u međuvremenu podnio ostavku na tu funkciju.

Armed Milla: Abazovićev čovjek za prljave poslove

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizima, četiri dana kasnije, 21. oktobra odgovorilo je na dopis u kome jasno navodi da će projekat, koji je uredno prijavljen 4. avgusta, biti kandidovan na sledećoj sjednici Vlade.

”Koristimo priliku da vas informišemo da je Ministarstvo izvršilo postupak obrade i analize podnesene dokumentacije dostavljene na javni poziv i isti će biti kandidovan na sledećoj sjednici Vlade Crne Gore na odlučivanje”, navodi se u odgovoru Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma koje potpisuje ministar Goran Đurović.

Abazović naredio Milli da interveniše?

Iako je Ministarstvo odgovorilo da je pregledana sva dokumentacija, ispunjeni uslovi i da će projekat apartmanstskog objekat ”R” biti kandidovan na Listu razvojnih projekata (LNR) iz oblasti turizma, to se nije desilo. Na sjednici Vlade prošlog četvrtka na Listu razvojnih projekata kandidovana su samo dva projekta – izgradnja hotelsko-turističkog kompleksa u Tivtu po kondo modelu i projekat hotela ”Prezident” po mješovitom modelu u Budvi.

O apartmantskom objekatu ”R” koji je državno skijalište Kolašin 1600 uredno kandidovalo, uz ispunjavanje svih uslova iz konkursa nije bilo ni riječi! Kao da je neko uzeo gumicu i jednostavno ga izbrisao sa liste.

Goran Đurović: Uredno proslijedio Vladi sva tri projekta

Kako saznaje portal Aktueno iz dobro upućenih izvora, premijer Abazović lično je izdejstvovao da državni sekretar u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma Armed Milla taj predlog ukloni sa dnevnog reda Vlade.

”Abazović je lično izdejstvovao da se ovaj projekat ne kandiduje na  sjednici Vlade Crne Gore na odlučivanje iako je iz Ministarstva jasno najavljeno da će to biti učinjeno. Milla se lično postarao da projekat ne dođe do Vlade. Nema nikakve sumnje u to da projekat ispunjava sve uslove za kandidaturu za razvojne projekte, a što su razlozi ovakve samovolje premijera ostaje misterija”, rekli su naši izvori.

Ispunjeni svi uslovi, projektovani prihodi za državu preko 300 hiljada godišnje

Portal Aktuelno saznaje od veoma dobro upućenih izvora da je ovaj projekat bez sumnje ispunjavao sve uslove da bude kandidovan na listu razvojnih projekata, što, kako kažu, dodatno potkrepljuje sumnju u samovolju i bahatost premijera, koja će nanijeti milionsku štetu državi.

”Hotel ‘R’ je dio rizorta Kolašin 1600, koji sa Vladom Crne Gore ima zaključen ugovor o dugoročnom zakupu sa investicionom obavezom razvoja predmetnog lokaliteta. Prijava gradnje podnijeta 29. jula ove godine, dok je prijava za kvalifikovanje projekta na Listu razvojnih projekata (LRP) podnijeta još 04. avgusta 2022. godine. Primljena je informacija od predstavnika Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma da proces prijave na Javni poziv za iskazivanje interesovanja za kvalifikovanje projekta na LRP ne tretira pitanje podnošenja prijave gradnje”, kazali su naši izvori.

Kako naglašavaju, Ministarstvu je dostavljena sva neophodna dokumentacija propisana Javnim pozivom – revidovani glavni projekat, biznis plan, bankarska garancija u iznosu od miliona eura.

Abazović privatizovao Vladu

”Radovi na objektu otpočeli su 03. septembra ove godine i do sada je uloženo 600.000 eura, s tim što je planirana investicija prema biznis planu za prvih pola godine radova trostruko premašena. Prema biznis planu, već u prvim godinama poslovanja hotela, projektovani broj zaposlenih je 36, pri čemu je planiran dodatni angažman ljudi usljed planiranog rasta fizičkog prometa u hotelu”, kazali su naši izvori ističući da ”projektovani prihodi za državu na račun poreza na zarade i doprinose iznose 315,516 eura godišnje”.

Budžet oštećen za četiri miliona eura

Hotel je, kako nam je rečeno, planiran kao moderni segment naselja Kolašin 1600, koji bi značajno nadogradio turističku ponudu Kolašina, ali i čitave Bjelasice.

”Ukupna investicija prema biznis planu iznosi 6,44 miliona eura. Ali ovo predstavlja minimalnu projekciju investicione vrijednosti projekta, dok je očekivano da i ovaj iznos bude premašen. Stoga, minimalna projekcija iznosa PDV koji bi bio uplaćen državi iznosi 1.35 miliona eura”, navode naši izvori.

Kako kažu, ono što treba naglasiti je da postoji veliko interesovanje za projekat i preko 20 registrovanih upita potencijalnih kandidata za program ekonomskog drzavljanstva koji traje do kraja godine (31. decembra).

”Samo od ovih upita država je trebala da prihoduje 4 miliona eura, za koliko je budžet oštećen nepostupanjem Vlade i Ministastva ekonomskog razvoja i turizma”, rekli su naši izvori.

Uredno obraćanje Ministarstvu

Investitor se po ovom pitanju zvanično obratio Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma 17.10.2022. tražeći da bude u najkraćem mogućem roku obaviješten o statusu prijave kako bi mogao blagovremeno planirati dalje aktivnosti (pismo dostupno redakciji portala Aktuelno).

Da li će Abazović odgovarati zbog zloupotreba?

Odgovor od Ministra ekonomskog razvoja Gorana Đurovića je primljen 21.10.2022. u kojem se potvrđuje da je Ministarstvo izvršilo postupak obrade i analize podnesene dokumentacije i da će projekat biti kandidovan na sljedećoj sjednici Vlade Crne Gore, na odlučivanje (pismo u posjedu redakcije portala Aktuelno).

Projekat Hotela ”R”, koji je i Vladin partner po ugovoru o dugoročnom zakupu, je prvi projekat koji je poslao prijavu za kvalifikaciju na Listu razvojnih projekata, pri čemu je jedini od kandidovanih projekata na sjednici KEP skinut sa dnevnog reda sjednice Vlade!

Da li će neko odgovarati?

Ako Crna Gora teži evropskim standardima i pravnoj državi sa zdravim tržištem, onda je jasno da svaki projekat koji se prijavio i propisno dostavio dokumentaciju  treba biti kandidovan, a sve u cilju zdrave konkurencije, doprinosa ekonomiji i razvoju naročito sjevernog regiona.

Međutim, nedopustivo je da se selektivno i iz nepoznatih razloga samo određeni projekti, u ovom slučaju projekat hotela ‘R’, ne kandiduje na Listu uprkos tome što je ispunio sve neophodne uslove.

Investitor je, čekajući informaciju o statusu prijave na Listu razvojnih projekata puna 3 mjeseca, ušao u razvoj projekta oslonivši se na pozitivan ishod odlučivanja nadležnih organa. Ovakav ishod je u potpunosti bio neupitan s obzirom na činjenicu da je investitor u veoma kratkim rokovima i nimalo jednostavnim i visoko postavljenim kriterijumima dostavio svu neophodnu dokumentaciju.

I na kraju samo treba konstatovati da ovakva kapriciozna odluka čelnika Vlade i ne treba da čudi, s obzirom da se sistem nalazi u kolapsu, a državni aparat u nikad težem stanju haosa. Pitanje je samo da li će neko odgovarati za ovakve zlonamjerne i nesuvisle poteze zbog kojih država gubi milione potencijalnih prihoda?

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Zeljko
02.11.2022-12:00 12:00

E kad smo ovome g…..u dozvlili ovo onda ne znam sto je sljedece