Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Abazović: Plantaže uz podršku Vlade biće konkurent na svjetskom tržištu

Na sastanku su, kako je saopšteno razmotrena brojna pitanja i razmijenjena mišljenja o problemima koji opterećuju poslovanje kompanije, tokom kojeg su predstavnici Vlade dali punu podršku inicijativama Uprave na prevazilaženju aktuelne finansijske situacije

Predsjednik Vlade Crne Gore tehničkom Dritan Abazović i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković boravili su danas u radnoj posjeti kompaniji“ 13. Jul -Plantaže“, tokom koje su sa članovima Odbora direktora, vd Izvršnog direktora Igorom Čađenovićem i članovima menadženta razgovarali o aktuelnoj situaciji u kompaniji. Abazović je izrazio uvjerenje da će se Plantaže, kao državna kompanija čija imovina je procijenjena na preko 400 miliona eura mora, uz konkretne mjere podrške Vlade Crne Gore, u narednom periodu razvijati kao kompanija koja će biti konkurenta na svjetskom tržištu.

Na sastanku su, kako je saopšteno razmotrena brojna pitanja i razmijenjena mišljenja o problemima koji opterećuju poslovanje kompanije, tokom kojeg su predstavnici Vlade dali punu podršku inicijativama Uprave na prevazilaženju aktuelne finansijske situacije.

“Predsjednik Odbora direktora Nebojša Vuksanović, ispred kompanije, zahvalio je predstavnicima Vlade na posjeti i konkretrnim mjerama podrške koji se odnose na finansijsku pomoći u iznosi od 1.5 milion eura koju je Vlada Crne Gore u decembru prošle godine, prvi put, opredijelila Plantažama za saniranje višemilionske štete koju je zasadima na Ćemovskom polju nanio grad u junu 2022. godine, kao i iskazanoj saglasnosti da se pitanje poreskog duga u iznosu od 11 miliona eura riješi kompenzacijom za zemljište, i podrške oko prodaje dijela zemljište koje se ne koristi za poljoprivrednu proizvodnju, čime omogućavaju kompaniji da konsoliduje i stabilizuje finasnije i da krene putem oporavka”, navodi se u saopštenju kompanije.

Vuksanović je predstavnike Vlade upoznao sa svim dosadašnjim aktivnostima koje su aktuelni saziv Odbora direktora i menadžment kompanije preduzeli sa ciljem izlaska iz višegodošnje krize u poslovanju kompanije i rješavanja nagomilanih problema sa kojim su se suočili dolaskom u kompaniju,

“Iskazao je uvjerenje da Plantaže, rješavanjem pitanja poreskog duga i revalorizacijom dijela zremljišta, kao i implementacijom nove poslovne strategije sa velikim optimizmom ulaze u poslovnu 2023. godinu,u kojoj će uložiti sve napore da se ona završi sa pozitivnim poslovnim rezultatima”, jedan je od zaključaka sastanka.

Tokom radnog dijela posjete vd izvršnog direktora Igor Čađenović upoznao je sagovornike sa proizvodnim i razultatima poslovanja u prethodnoj godini, u kojoj se, kako je istakao,  “bilježi rast prihoda prodaje od blizu 10 odsto u odnosu na 2021. Godinu, i projekcijom pozitivne EBITDA za 2022. godinu”.

Abazović je istakao zadovoljstvo rezultatima koje je aktuelna Uprava postigla u prethodnom periodu, što je, kako je naglasio, konačno dovelo do toga da je negativna aura, koja je godinama bila oko kompanije, pri kraju i iskazao spremnost i odlučnost Vlade Crne Gore da podrži inicijative kompanije koje su u proceduri i koje će pomoći da se, nakon brojnih godina problema, ona vrati na stazu stare slave.

“Abazović je izrazio uvjerenje da će se Plantaže, kao državna kompanija čija imovina je procijenjena na preko 400 miliona eura mora, uz konkretne mjere podrške Vlade Crne Gore, u narednom periodu razvijati kao kompanija koja će biti konkurenta na svjetskom tržištu”, dodaju iz Kompanije.

On je naveo da Vlada i rukovodstvo kompanije žele stvoriti novu perspektivu za Plantaže, oslobađajući ih ranije stečene percepcije u javnosti.

“Kompanija se, nakon brojnih godina problema, vraća se na staze slave”, kazao je Abazović navodeći da od 2023. očekuje da bude godina u kojoj će se , kako je istakao, konstatovati normalizacija bilansa i poslovanja, najavljujući nekoliko poteza koje će Vlada preduzeti u tom kontekstu.

Potpredsjednik Vlade i Ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković ocijenio je da Plantaže, kao jedini pravi brend u Crnoj Gori koji raspolaže sa ogromnim resursom i vrijednom imovinom, treba da ostanu u državnom vlasništvu, kao i da će resorno ministartsvo učiniti sve da u zakonskim okvirima pomogne upravi u rješavanju aktulenih problema.

“Jedna od tih mjera, koja se odnosi na finansijsku pomoć u saniranju štete od grada, je već realizovana, dok će inicijative uprave koje su u proceduri biti procesuirane u što kraćem roku, kako bi omogućile kompaniji da u narednom periodu stabilno posluje”, dodaju iz Plantaža.

U pratnji predstavnika Uprave, Abazović i ministri obišli su i zasade na Ćemovskom polju gdje su se upoznali sa aktulenim proizvodnim procesima, kao i budućim razvojnim i investicionim projektima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve