Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Abazović: Narod u Crnoj Gori se vratio seoskoj i poljoprivrednoj proizvodnji

U Budvi održan šesnaesti sastanak ministara poljoprivrede Jugoistočne Evrope

Ministri poljoprivrede Jugoistočne Evrope i šefovi delegacija okupili su se u Budvi i razgovarali o budućim planovima razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja u regionu Jugoistočne Evrope i razmotrili proces regionalne saradnje u datim sektorima. Sastanak je bio usmjeren na značaj procesa i dosadašnjih dostignuća u integraciji zemalja /teritorija Zapadnog Balkana u Europsku Uniju (EU) u pogledu perspektive za razvoj poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Na svečanom otvaranju sastanka obratio se kontroverzni premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović i tom prilikom izrazio zadovoljstvo na ukazanoj časti da prisustvuje samom sastanku, te čestitao ministru Jokoviću na odličnoj organizaciji.

– Zahvalio bih se i drugim ministrima koji su prisutni, ovo je važan sastanka za Crnu Goru, i odlična prilika da razmjenimo mišljenja.Ovo su veoma teška vremena, gdje pored pandemije Kovid 19 imamo i postojeću krizu izazvanu agresijom Rusije na Ukrajine, tim prije, ovakvi sastanci su jako korisni i značajani – kazao je on.

On je tom prilikom naglasio da se tokom pandemije kovid-19, poljioprivreda neočekivano razvila, jer se, kako je naveo, narod u Crnoj Gori ponovo vratio seoskoj i poljoprivrednoj proizvodnji.

– Juče je usvojen budžet, i drago mi je što se budžet za poljoprivredu povećava, kao i subvencije za ljude koji žele da se bave poljoprivredom. Moram istaći da će sektor poljoprivrede i energetike zavrijediti mnogo veću pažnju u narednom periodu, nego što je to bio slučaj ranije – poručio je on.

Predstavljajući rezultate koji je Crna Gora postigla u oblasti poljoprivrede, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u tehničkom mandatu Vladimir Joković, izjavio je da se država Crna Gora fokusirala na dvije privredne grane; poljoprivredu i turizam.

– Crna Gora bi jako osnažila poljoprivredu kad bi proizveli sve ono što bi potrošili naši dragi turisti koji dođu u Crnu Goru, i kada bi im ponudili proizvode koji se proizvode u Crnoj Gori. Mi svake godine povećavamo nacionalni budžet kako bi se poljoprivredna proizvodnja kretala željenim putem – naglasio je ministar.

On je kao ključni problem kada je poljoprivredna proizvodnja posrijedi istakao problem migracije seoskog stanovništva u gradove.

– S tim u vezi, poljoprivrednom se na selima bave većinski starije stanovništvo i veoma mali broj mladih. Mi, sa svim mogućim mjerama koje postoje a koje crpimo iz nacionalnog budžeta, činimo sve što je u ovom trenutnku moguće da poljoprivrednu proizvodnju i ruralni razvoj u Crnoj Gori podignemo na veći nivo, kako bi Crna Gora smanjila svoju oghromnu zavisnost od uvoza hrane – kazao je Joković.

Njemački ministar poljoprivrede Cem Özdemir kazao je da vjeruje da su ovakve prilike od velikog značaja za zemlje Zapadnog Balkana, u smislu pripreme za njihov puno članstvo u Evropskoj Uniji, kazao je

– Volio bih da se i u drugim oblastima poput oblasti poljoprivrede načine značajni iskoraci kao što je to slučaj u ovoj prilici. Mi u potpunosti zahvaljujemo svim ministrima poljoprivrede zemalja Zapadnog Balkana na svim koracima koje su učinili ka svom napretku, koji treba da rezultira punim članstvom u Evropskoj uniji, što i mi kao Republika Njemačka podržavamo – kazao je on.

Ministri su elaborirali postignute rezultate u implementaciji IPARD programa u zemljama Zapadnog Balkana i značaj IPARD III programa koji predstavlja sredstvo za implementaciju Zelene agende za Zapadni Balkan, kao značaj slobodne trgovine i obaveza i mjera za obezbeđivanje slobodnog kretanje poljoprivrednih dobara, inputa i zaliha u svijetlu trenutnih geopolitičkih dešavanja.

Na ministarskom sastanku, koji je organizovalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore i SWG-a (Stalna Radna grupa za ruralni razvoj), potpisan je Memorandum o razumevanju za uspostavljanje partnerstva Zapadnog Balkana o očuvanju zemljišta koji će biti jedan od važnih koraka ka uspostavljanju zajedničke politike u rješavanju izazova koji nam slijede.

Tokom ovog skupa održano je više bilaterlanih sastanka sa ciljem rješavanja pitanja koja su u nadležnosti ministarstava poljoprivrede zemalja učesnica.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore preuzima predsjedavanje SWG Skupštinom i teži će da unaprijedi regionalnu saradnju i integracije u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja čitavog regiona Zapadnog Balkana.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve