Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Abazović i Damjanović ispitaće svrsishodnost Montenegro Worksa

Abazović i Damjanović smatraju da ovako koncipirano državno preduzeće nema smisla, a sumnjivo je i pravno utemeljenje.

Premijer Dritan Abazović i ministar finansija Aleksandar Damjanović ćispitaće dalju svrsishodnost rada Montenegro Worksa, državnog preduzeća koje je osnovao bivši ministar Milojko Spajić, saznaje Pobjeda.

Dva izvora Pobjede iz vrha Vlade saopštila su da i Abazović i Damjanović smatraju da ovako koncipirano državno preduzeće nema smisla, a sumnjivo je i pravno utemeljenje.

DIO BUDŽETA

– Izvršićemo analizu. Ali ovako kako je koncipirano – to državno preduzeće nema smisla da egzistira. Ne mora da se ukine, ali ako će da funkcioniše mora da se kroz Zakon o privrednim društvima normira i definiše status. Bavićemo se tim pitanjem, bitno je da li služi svrsi ili ne služi. Procijenićemo svrsishodnost rada i njegovu perspektivu – rekao je izvor Pobjede iz vrha Vlade.

Drugi izvor je saopštio da je dilema što je Montenegro Works dio državnog budžeta.

– To je dio budžeta i vidjećemo kako to treba riješiti. Nije mi mnogo smisleno opstajanje tog preduzeća – rekao je drugi izvor Pobjede iz vrha Vlade.

SPAJIĆEV PROJEKAT

Osnivanje tog državnog preduzeća, koje bi kontrolisalo ostala preduzeća, u avgustu prošle godine pratile su kontroverze jer je stručna javnost smatrala da se radi o netransparentnom i nezakonitom projektu i da je to bio pokušaj formalizovanja ogromne ekonomske moći u rukama tadašnjeg ministra finansija Milojka Spajića, koji je tako imao potpunu kontrolu nad ostalim ministarstvima i svim državnim preduzećima.

Neposredno pred izbor nove Vlade 1. aprila ove godine saopšteno je da Montenegro Works planira da ove godine potroši 197,1 hiljadu eura, a finansiraće se iz osnovnog kapitala, odnosno od novca koji je Vlada dala toj firmi pri osnivanju.

Na prihodnoj strani nije ništa planirano. Prema odluci o osnivanju kompanije predviđeno je da se u nastavku rada ona finansira od redovnih prihoda, kredita i donacija, ali nije objašnjeno kako će ostvarivati te prihode s obzirom na to da će se baviti savjetovanjem državnih kompanija.

Osnivački kapital preduzeća je bio 490.000 eura, a finansijski direktor MW Jovan Gošović je tada na konferenciji za novinare kazao da je ta kompanija predala svoj finansijski izvještaj za prethodnu godinu Upravi prihoda i carina i da su se od početka rada trudili da svedu troškove na najmanju moguću mjeru.

– Potrošili smo 40.000 eura od osnivačkog kapitala što nije mnogo i zaposlili smo dvoje ljudi – kazao je tada Gošović.

VEZE SA ,,SRPSKIM SVETOM“

Pobjeda je pisala još 14. septembra prošle godine da je kontroverzna odluka Vlade o osnivanju nove državne kompanije Montenegro Works ili ,,Crna Gora radi“, koja bi trebalo da nadzire, kontroliše i savjetuje sve ostale državne kompanije, dogovorena na relaciji Milojko Spajić i ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali i kao jedan od ciljeva imala privatizaciju strateških državnih preduzeća od strane Srbije.

– Više izvora Pobjede koji su bliski Vladi Srbije saopštilo je da je na posljednjem sastanku 3. avgusta prošle godine Spajić upoznao Malog sa detaljnom razradom inicijative, koju mu je prvi Vučićev saradnik predložio na prošlom sastanku dvojice ministara 26. maja u Beogradu.

– Osnivanjem nadzornog preduzeća ministar Spajić će imati kontrolu nad svim bitnim državnim preduzećima, uključujući i njihove privatizacije za koje je Srbija već odavno zainteresovana – pisala je tada Pobjeda.

Izvršni direktor Montenegro Worksa je Filip Radulović koji je bio predsjednik borda direktora neuspješne avio kompanije To Montenegro.

Za članove Odbora direktora imenovani su Miloš Rajković, Milena Milović, Bodin Šćepanović, Pal Kovač i Ivanka Višnjić.

Kako je Pobjeda pisala 30. aprila, protiv člana Odbora Pala Kovača, bivšeg izvršnog direktora CKB banke, OTP banka je podnijela Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj u privrednom poslovanju zbog čega je banka pretrpjela značajnu finansijsku štetu.

 

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve