Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Vlada se predomislila: Crna Gora ipak učestvuje na izložbi EXPO Dubai

Vlada je za generalnog komesara izložbe odredila princa Nikolu Petrovića Njegoša, predstavnika potomaka dinastije Petrović Njegoš i predsjednika Fondacije Petrović Njegoš

Iako je ranije Vlada Zdravka Krivokapića odlučila da otkaže učešće Crne Gore na EXPO u Dubaiju danas je promijenila odluku. Na današnjoj sjednici Vlade usvojena je Informacija o učešću Crne Gore na Svjetskoj izložbi Expo 2020 Dubai, koja će trajati od 1. oktobra ove do 31. marta 2022. godine.

Vlada je za generalnog komesara izložbe odredila princa Nikolu Petrovića Njegoša, predstavnika potomaka dinastije Petrović Njegoš i predsjednika Fondacije Petrović Njegoš.

“Cilj predstavljanja Crne Gore na Expo-u 2020 je da sadržaj i program paviljona bude nova platforma za međunarodnu prezentaciju Crne Gore. Prepoznajući značaj i ulogu Expo 2020 Dubai kao jedne od najprestižnijih manifestacija za promociju države i njenih potencijala, Crna Gora ima mogućnost da se globalnom auditorijumu predstavi kao ekonomski stabilna i atraktivna investiciona destinacija”, piše u Informaciji, i dodaje se da je Crna Gora jedna od prvih država koje su potvrdile učešće na Expo-u u Dubaiju.

Nadležna institucija za koordinaciju učešća Crne Gore na Expo-u bilo je Ministarstvo vanjskih poslova, odnosno Generalni direktorat za ekonomsku i kulturnu diplomatiju.

“Ugovor o učešću potpisan je 1. jula 2018. godine. U skladu sa poglavljem II Ugovora o učešću, Expo biro je stavio na raspolaganje Crnoj Gori parcelu u okviru Expo lokacije sa paviljonom u sivoj fazi gradnje na dva nivoa (prizemni nivo veličine 427 m2 i kancelarijski prostor na prvom spratu veličine 379 m2). Ugovor u učešću uključivao je Aneks kojim je bila predviđena i cijena zakupa paviljona u iznosu od 600.000 američkih dolara. Ambasadi Crne Gore u UAE, 23. januara 2019. godine, dostavljeno je pismo državne ministarke za međunarodnu saradnju i generalne direktorice Expoa 2020 Dubai Rim Al Hašimi sa obavještenjem da su, prepoznajući posvećenost i angažovanost tima zaduženog za pripremu učešća Crne Gore na Expo-u, Ujedinjeni Arapski Emirati i Expo 2020 Dubai oslobodili Crnu Goru plaćanja zakupa paviljona”, ističe se u Informaciji.

Uz razumijevanje za finansijske poteškoće sa kojima se Crna Gora suočava, Organizacioni odbor Expo 2020 Dubai i glavni menadžer za međunarodne učesnike Expo 2020 Omar Shehadeh ponudili su pomoć timu koji radi na pripremi učešća Crne Gore na Expo-u u definisanju oblasti u kojima se može napraviti ušteda i shodno tome sačiniti novi prijedlog budžeta učešća Crne Gore
na izložbi.

“Nakon uvida u specifikaciju i detalje ponude koju je dao ponuđač „Simmetrico S.r.l” i „Simmetrico Operations DWC-LLC” u otvorenom postupku javne nabavke radova – adaptacija prostora paviljona Crne Gore za potrebe predstavljanja na Svjetskoj izložbi Expo 2020 Dubai, Organizacioni odbor Expo 2020 Dubai kroz direktnu komunikaciju sa ponuđačem, dostavio je novu ponudu koja je uključivala smanjenje troškova izgradnje paviljona za 47,3 odsto od prvobitno predviđenog iznosa u otvorenom postupku javne nabavke radova, odnosno na 1.192.041 eura”, navodi se u Informaciji.

Pored toga, Expo 2020 Dubai dao je mogućnost da se sadašnji crnogorski paviljon podijeli i da se zadrži polovina prostora veličine oko 250 m2. Troškove pregrađivanja paviljona snosio bi organizator Expo 2020.

“Ušteda koja bi se ostvarila po ovom osnovu mogla bi da bude preusmjerena na programske aktivnosti tokom šest mjeseci trajanja izložbe”, stoji u Informaciji koju je danas usvojila Vlada.

Svjetska izložba ili Expo predstavlja najznačajniju međunarodnu izložbu koja se od 1851. godine svake pete godine organizuje u izabranoj zemlji, odnosno gradu domaćinu. Zemlje učesnice predstavljaju ideje, iskustva i najbolje prakse na temu predmetnog Expo-a. Naredna Svjetska izložba će se održati u Dubaiju u periodu od 1. oktobra 2021 do 31. marta 2022. godine1 pod krovnom temom „Povezivanje umova, stvaranje budućnosti“ koja obuhvata tri podteme: Mogućnost, Mobilnost i Održivost.

Ovo je prva Svjetska izložba koja se održava na prostoru Bliskog istoka, Afrike i Južne Azije, stoga je učešće na ovom prestižnom globalnom događaju prilika za Crnu Goru da inicira nove i pospješi već postojeće ekonomske i investicione veze sa gradom i zemljom domaćinom, zatim sa zemljama Persijskog zaliva, kao i sa širim regionom, koji je ujedno i jedan od najdinamičnijih i najbrže rastućih regiona na svijetu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve