Đukanović: Crna Gora dio NATO snaga u više zemalja, posvećeni smo vrijednostima Alijanse (VIDEO)

Crnogorske snage biće dio NATO-ovih snaga koje su raspoređene na Baltiku i u Poljskoj, poručio je predsjednik Milo Đukanović na pres konferenciji nakon prvog dana Samita NATO-a.

Crna Gora će svakako doprinijeti politici odvraćanja i odbrane time što će učestvovati u snagama Aljanse u Letoniji, zajedno sa Slovenijom pot komandom Kanade,” kazao je on na konferenciji za novinare sa NATO samita u Briselu.

Đukanović je napomenuo da su članice na Samitu u Kadrifu donijele odluke o raspoređivanju novih snaga u baltičkim država i u Poljskoj.

Riječ je o raspoređivanju snaga u okviru našeg NATO prostora i u obavezi su sve države članice da participiraju u tim snagama. Ono što vam u ovom trenutku mogu kazati da je naša namjera da budemo sastavni dio određenih formacija zajedno sa Slovenijom – naveo je Predsjednik Crne Gore”.

Kada je u pitanju misija u Iraku, Đukanović je kazao da je u pitanju trening misija.

Namjera je da se formira trening misija u Iraku a svi ostali detalji će tek biti utvrđeni u narednom periodu. Naša namjera je da svakako učestvujemo u i trening misiji u Iraku“, kazao je Đukanović na pitanje novinara da li će Crna Gora učestvovati u toj misiji, a koju je ranije najavio generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Govoreći o prvom danu Samita, Đukanović je kazao da odluke koje su donijeli lideri predstavlja “korak naprijed”.

Imali smo jednu veoma značajnu raspravu. Saglasili smo se oko ravnopravne podjele finansijskog tereta“, kazao je Đukanović.

Đukanović je kazao da bi Crna Gora do 2024. mogla izdvojiti dva odsto BDP-a na troškove odbrane, ali i da bi ranije koju godinu mogla ispuniti dio koji se tiče troškova na modernizaciju.

Pogledajte izjavu Predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

 

 

izvor pinkm.me

Komentari

avatar