Subota, 30 Septembra, 2023
Rubrika:

Zbog spora između SAD-a i EU: Fejsbuk i Instagram bi mogli biti ugašeni u Evropi

Konačna presuda o posljednjem pravnom alatu Fejsbuka za slanje ličnih podataka u SAD

Tehnološki gigant Meta se u roku od nekoliko mjeseci suočava sa velikom pravnom odlukom zbog koje bi mogao zatvoriti svoj Fejsbuk i Instagram servis u Evropi.

Irska šefica za zaštitu privatnosti Helen Dikson, koja je na čelu Irske komisije za zaštitu podataka (DPC), rekla je za Politico da je “vrlo vjerovatno” da će donijeti konačnu presudu o posljednjem pravnom alatu Fejsbuka za slanje ličnih podataka u SAD prije nego Evropska unija i SAD uspiju dogovoriti novi sporazum o prenosu podataka.

DPC je u julu izdao nacrt odluke o suspendovanju pravnog alata, koji sada čeka odobrenje od strane kolega regulatora privatnosti u Evropi i koji će biti finalizovan do sredine maja.

To znači da se očekuje da će američki tehnološki gigant Meta, koji je vlasnik Fejsbuka, ostati bez alata za legalan prenos ličnih podataka poput porodičnih slika i podataka o geolokaciji u SAD za svoju Fejsbuk uslugu.

Tehnološka kompanija je ranije rekla da bi takva odluka mogla zatvoriti njene usluge u Evropi, uključujući Instagram.

“Ako Evropska komisija ne usvoji nikakvu odluku o adekvatnosti i ne budemo se mogli i dalje oslanjati na (standardne ugovorne klauzule) ili se oslanjati na druge alternativne načine prenosa podataka iz Evropske unije u SAD, vjerovatno nećemo moći ponuditi niz naših najznačajnijih proizvoda i usluga, uključujući Fejsbuk i Instagram, u Evropi”, saopštili su iz Mete u februaru.

Irska odluka bi takođe predstavljala probleme za druge kompanije koje koriste pravni alat za prenos podataka u SAD.

Mreža nacionalnih tijela za zaštitu podataka EU, Evropski odbor za zaštitu podataka, trebalo bi da do 14. aprila odluči hoće li potvrditi prethodnu irsku odluku o suspendovanju pravnog alata koji u velikoj mjeri koriste kompanije, uključujući Metu (Fejsbuk i Instagram matičnu kompaniju), za prenos ličnih podataka u SAD, koji se nazivaju standardnim ugovornim klauzulama.

Irski regulator, koji je glavni evropski regulator za Metu i druge velike tehnološke kompanije sa sjedištem u Irskoj, imaće tada još mjesec dana da donese konačnu odluku.

U međuvremenu, Evropska komisija ima za cilj finalizovati potpuno novi sporazum o podacima sa SAD prije jula nakon što je Sud pravde EU poništio dva prethodna sporazuma zbog straha od američkog nadzora.

Dikson je rekla da ne planira odustati od sprovođenja zakona EU o zaštiti podataka i privatnosti, GDPR.

“Nastavićemo aktivnost izvršenja koju smo zacrtali”, rekla je ona u intervjuu.

Portparol Mete je rekao da se ovaj slučaj odnosi na istorijski sukob zakona EU i SAD-a koji je u procesu rješavanja putem novog okvira za privatnost podataka na relaciji EU-SAD.

“Pozdravljamo napredak koji su kreatori politike napravili u obezbjeđivanju nastavka transfera podataka preko granica i čekaćemo konačnu odluku regulatora o ovom pitanju”, dodao je.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve