Petak, 27 Januara, 2023
Rubrika:

Zavisnost od mobilnog telefona fizički mijenja strukturu mozga

Prema nedavnoj studiji, istraživači su koristili MRI mašine i otkrili da su oni koji su klasifikovani kao zavisnici od pametnih telefonima imali fizički promijenjenu strukturu mozga slično onome što ljekari vide kod zavisnika od droga

Većina nas danas ima pametne telefone koji nam omogućavaju mnogo toga a ne samo telefoniranje. Možemo surfovati vebom, igrati igrice, crtati, praviti fotografije i video snimke viske rezolucije i još mnogo toga. S tim u vezi, nije iznenađujuće da postoje oni koji provode više vremena na svojim telefonima u odnosu na druge.

Izvor: Ubergizmo

Međutim, čini se da bi možda trebalo da se razmotri opcija da s vremena na vrijeme odložimo telefone. Prema nedavnoj studiji, istraživači su koristili MRI mašine i otkrili da su oni koji su klasifikovani kao zavisnici od pametnih telefonima imali fizički promijenjenu strukturu mozga slično onome što ljekari vide kod zavisnika od droga.

Metodologija testiranja

Test je sproveden na 48 osoba, od kojih je 22 kategorisano da imaju zavisnost od pametnih telefona. Prema riječima istraživača sa Hajdelberg univerziteta: „S obzirom na njihovu široku upotrebu i sve veću popularnost, ova studija dovodi u pitanje bezopasnost pametnih telefona, barem kod pojedinaca kod kojih je povećan rizik za razvoj zavisnih ponašanja vezanih za pametne telefone.“

Zavisnost od pametnih telefona nije nova i već smo čuli za nju, ali ovi nalazi bude određenu dozu zabrinutosti. S tim na umu, kompanije poput Apple-a i Google-a uvele su funkcije na svoje telefone i operativne sisteme radi smanjenja vremena koje korisnici troše na njih.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve