Svima nam se dogodilo barem jednom da nam se iznenada na telefonu ili tabletu ispraznila baterija, a kabl za punjenje nam je ostao kod kuće.

Ilustracija

U takvim situacijama svi posežemo za očajničkim mjerama i na sve strane pokušavamo da dođemo do drugog punjača kako bismo održali bateriju telefona u životu.

Vjerovatno mislite da tuđim punjačem svom uređaju ne pravite nikakvu štetu, ali ako pozajmite punjač, recimo od drugog putnika s aerodroma ili od službenika recepcije vašeg hotela to može biti jako opasno, kažu stručnjaci za bezbjednost.

“Postoje određene stvari koje u životu ne pozajmljujete”, tvrdi Čarls Henderson iz IBM-a.

Henderson vodi tim hakera koje klijenti angažuju da upadaju u njihove kompjuterske sisteme kako bi otkrili sve ranjivosti.

A kako su sajberhakeri otkrili kako da zaraze kablove za punjenje malwareom koji sa daljine može da preuzme kompjuter, Hendersonov tim ponekada koristi poseban trik kako bi svoje klijente naučio da imaju manje povjerenja u tuđe kablove za punjenje.

“Možda ćemo nekome poslati kul kabl za punjenje poštom. Možda ćemo ga brendirati logoom nekog od partnera kompanije koji su navedeni na njenom sajtu. I onda čekamo da vidimo da li će ga ta osoba iskoristiti”, objašnjava.

A posljedice mogu da budu kobne.

Prošle nedjelje na konferenciji za hakovanje DEF CON u LAs Vegasu, jedna haker je pokazao modifikovani kabl za iPhone.

Nakon što je uz pomoć kabla povezao iPod i Mac kompjuter, mogoa je da sa daljine da preuzme kompjuter.

A poslije svega je bez problema mogao da obriše svaki trag upada.

Ovi kablovi se prodaju po cijeni od 200 dolara, ali na svu sreću, još nisu previše rasprostranjeni.

Ali to ne značli da stvari vrlo brzo mogu da se promijene.

Ova tehnologija je mala i jeftina, i zato može da se predstavi da izgleda kao običan kabl, ali i dalje ima kapacitet da zarazi kompjuter malwareom.

Ipak, Hendeson vjeruje da su trentuno najopasnije stvari kablovi za punjenje na USB javnim punjačima, tačnije, USB portovi na tim stanicama za punjenje.

Komentari

avatar