Izbio je požar tokom dana u čuvenoj katedrali Notr Dam u Parizu, i kao što se moglo očekivati, prenos uživo je bio omogućen od strane različitih medija. Ono što je neobično jeste da je YouTube u izvjesnom smislu pomiješao tragični požar u katedrali Notr Dam sa terorističkim napadima u Njujorku 11. septembra.

Naime, ispod prenosa uživo CBS-a i drugih, gledaoci su mogli uočiti objašnjenje za napade 11. septembra 2001. godine. Ova dva događaja su potpuno nepovezana i nema naznaka da je vatra u Notr Damu rezultat terorizma ili čak određenog krivičnog djela. Sadržaj povezan sa 11. septembrom je bio vidljiv popodne, ispod živog prenosa mreža CBS News, NBC News, i France 24 prije nego što je uklonjen.

Mali paragraf istorije u vezi sa napadima 11. septembra je dio nastojanja da YouTube brzo provjeri i spriječi širenje dezinformacija i teorija zavjere na platformi. Ovi informativni tekstovi pokazuju detalje iz Vikipedije i drugih izvora kao što je Encyclopedia Britannica, u kontekstu događaja koji su prožeti zavjerama. Međutim, čudno je da bi algoritam kompanije povezao današnji požar sa 11. septembrom.

“Ovi paneli se pokreću algoritamski i naši sistemi ponekad pogrešno prikazuju stvari”, prethodno je saopšteno iz YouTube-a.

YouTube je ispravno i brzo identifikovao požar katedrale kao događaj koji je bio prelomna vijest, prikazujući pouzdane medije u rezultatima pretraživanja. Dakle, taj dio algoritma je radio kako je i namjeravano.

Komentari

avatar