WhatsApp uvodi novu opciju plaćanja

Opcija je nazvana WhatsApp Pay, slanje novca biće jednostavno kao slanje poruke, a firma ga nakon Indije želi pokrenuti i na drugim međunarodnim tržištima

WhatsApp navodno uvodi novu opciju uplaćivanja novca putem te aplikacije, prenosi Business Today.

Screenshot: YouTube

Testiranje bi trebalo početi već ove godine u Indiji, najavio je Will Cathcart iz Facebooka, kompanije koja je kupila WhatsApp 2014. godine za 19 milijardi dolara.

Opcija je nazvana WhatsApp Pay, slanje novca biće jednostavno kao slanje poruke, a firma ga nakon Indije želi pokrenuti i na drugim međunarodnim tržištima.

Popularna aplikacija za razmjenu poruka ima 1,5 milijardi korisnika širom svijeta, od toga je samo u Indiji 400 miliona.

“Vjerujemo da će ako ovo napravimo kako treba, ubrzati finansijsku inkluziju i donijeti vrijednost ljudima u indijskoj brzo rastućoj digitalnoj ekonomiji”, rekao je Cathcart. “Jedva čekamo pružiti ovu uslugu ljudima u Indiji do kraja ove godine”, najavio je uvođenje WhatsApp Paya u Indiji.

Međutim, čim je najavljena nova opcija, pojavila se i zabrinutost u Indiji.

“Indijske vlasti zabrinute su da bi WhatsAppova usluga platnog prometa mogla dijeliti korisničke podatke s Facebookom i Instagramom ugrožavajući sigurnost, privatnost i nekomercijalne informacije svojih pretplatnika”, piše Economic Times i dodaje da za sada nije poznato je li WhatsApp već dobio zeleno svjetlo od indijskih vlasti za uvođenje ove usluge plaćanja.

Komentari

avatar