WhatsApp tvrdi da je riješio problem koji je prikazivao telefonske brojeve korisnika u rezultatima Google pretrage, prenosi TechCrunch. Promjena dolazi nakon što je istraživač sigurnosti Athul Jayaram otkrio da su u pretraživanju indeksirani telefonski brojevi korisnika WhatsApp-a koji su koristili funkciju Click to Chat.

Jayaram tvrdi da Google pruža alatke veb administratorima koje im omogućavaju da pretraživačima, poput Google-a, stave do znanja da bi trebalo da ignorišu indeksiranje određenih veza. WhatsApp nije tražio od Google-a da ignoriše indeksiranje određenih veza koje sadrže telefonske brojeve, što je dovelo do izlaganja određenih brojeva telefona, piše Ubergizmo.

Izloženo 300.000 telefonskih brojeva

Prema Jayaram-u, pošto veze nemaju robot.txt fajl u server root-u, oni ne mogu da spriječe Google ili druge botove pretraživača da indeksiraju veze. Jayaram kaže da se čak 300.000 telefonskih brojeva možda pojavilo u rezultatima Google pretrage, a mogli bi da se pronađu pretraživanjem „site:wa.me.“.

Problem aktivan nekoliko mjeseci

Kao što TechCrunch napominje, Jayaram nije prvi koji je iznio ovaj problem. WaBetaInfo je to istakao u februaru. Iako se čini da je problem riješen, poprilično je veliki bezbjednosni propust i očigledno je da je problem bio aktivan najmanje nekoliko mjeseci.

Prema Facebook-u, već se radilo na rešavanju problema i telefonski brojevi koje je Jayaram pronašao bili su stari rezultati koje je pretraživač uhvatio. Ti rezultati bi trebalo da budu uklonjeni dok sajt nastavlja da ponovo indeksira veb lokacije i pronađe oznaku no-index.

Facebook je 2018. godine ukinuo mogućnost pretraživanja korisnika po njihovom broju telefona. WhatsApp je takođe preduzeo korake da poboljša bezbjednost na aplikaciji tako što je dozvolio korisnicima da blokiraju grupne pozive od stranaca ili da odaberu kontakte.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve