Četvrtak, 8 Decembra, 2022
Rubrika:

Ugašena najveća svjetska piratska e-book bilioteka

Nju sačinjava više od 11 miliona naslova, od kojih najveći dio čine originalna e-book izdanja sa uklonjenom zaštitom

Američke snage zakona nisu zainteresovane samo na gašenje video piraterije. Federalni agenti su nedavno optužili dvoje ruskih državljana, Antona Napolskog i Veliriiu Ermakovu, za održavanje i vođenje Z-Library, najveće svjetske piratske biblioteke elektronskih knjiga. Nju sačinjava više od 11 miliona naslova, od kojih najveći dio čine originalna e-book izdanja sa uklonjenom zaštitom.

Ovaj par je uhapšen 3. novembra uhapšen u Kordobi, a istom prilikom je ugašen i pristup biblioteci, mada postoje indicije da mu je još uvijek moguće prići preko Dark Web-a. Napolsky i Ermakova su optuženi za kršenje kopirajta, pranje novca i online prevare.

FBI navodi da je pomenuti par vodio ovaj piratski sajt duže od decenije. Pažnja na njega skrenuta je kada je #zlibrary hashtag postao popularan na TikTok-u, sa više od 19 miliona pregleda. Iako je ovde došlo do kršenja autorskih prava, Z-Library je ipak služio i za širenje znanja među korisnicima, jer su ga između ostalog, koristili i studenti kako bi besplatno došli do materijala za učenje.

Ako je suditi po prethodnim iskustvima, Z-Library vjerovatno nije trajno ugašen. Mnogi sajtovi sa piratskim materijalima su se nakon nekog vremena ponovo uzdizali kao Feniksi, često pod istim imenom, samo sa promjenjenim domenom, pa se to može desiti i ovim sajtom. Ipak, jedna druga stvar je bitna kod ovog slučaja – izvjesno je da će i drugi piratski sajtovi sa sličnom tematikom, vjerovatno doći pod udar zakona i suočiti sa sa sličnim problemima kao i Z-Library.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
EliotNes
23.11.2022-18:47 18:47

Nije do FIB . Aj cik pogodi oklen bazdi.