Srijeda, 27 Septembra, 2023
Rubrika:

Twitter testira opciju koja bi naglasila AI generisane sadržaje

Twitter testira opciju za pomoć korisnicima da utvrde potencijalno obmanjujući sadržaj, unaprjeđuje ''Bilješke zajednice'' i dodaje ovu opciju za AI generisane medije

Već postojeća funkcija „Bilješke zajednice“ omogućava ljudima da zajedno dodaju kontekst potencijalno obmanjujućim tvitovima, a sada je Twitter testira i za AI generisane sadržaje, piše u objavi.

U tom smjeru se krenulo jer slike i video snimci generisani vještačkom inteligencijom postaju sve češća pojava na ovoj društvenoj mreži, objašnjavaju iz tima koji eksperimentiše sa funkcijom.

Opcija “Bilješke zajednice” funkcioniše tako što saradnici mogu da ostavljaju bilješke na bilo kom tvitu, i ukoliko se utvrdi da je dovoljan broj saradnika sa različitih tačaka gledišta ocijenio bilješku kao korisnu, ona će javno biti prikazana na tvitu.

Kao i za obične tvitove, odnosno objave, bilješke bi na taj način mogle da dodaju kontekst i fotografijama. To znači na primjer skretanje pažnje na mogućnost da je slika generisana od strane vještačke inteligencije ili se njome manipuliše na drugi način.

Osim toga, opcija bi mogla da ima i proširenu funkciju gdje bi na sve prethodne i buduće kopije iste slike automatski dodavala bilješku zajednice, bez obzira na to da li je dijeli isti ili neki drugi korisnik. Za ovo proširenje će ipak biti potrebno još vremena da bi se usavršilo podudaranje slika, napomenuto je u tvitu.

Osoblje koje radi na testiranju ove funkcije pokušavaju da poboljšaju preciznost, pokrivenost i izbegjavanje pogrešnih podudaranja, a da trenutno opcija može da podrži tvitove sa samo jednom fotografijom. Plan za budućnost je da se funkcija proširi na video snimke ali i objave odnosno tvitove koji sadrže više fotografija ili video snimaka.

Iako se nedavno pojavila informacija da je novi vlasnik Elon Mask povukao Twitter iz „EU kodeksa protiv dezinformacija“, testiranje ove funkcije pokazuje da njegova mreža nije odustala od sprječavanja širenja obmanjujućeg sadržaja, već to radi na malo drugačiji način.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve