Tramp potpisuje naredbu koja zabranjuje korišćenje Huawei tehnologije

U naredbi neće biti navedene određene zemlje ili kompanije, a o njoj se razmišljalo više od godinu te je nekoliko puta odgađana. To su otkrili dobro obaviješteni američki zvaničnici za Reuters, koji su rekli i da bi moglo doći do novog odgađanja

U naredbi neće biti navedene određene zemlje ili kompanije, a o njoj se razmišljalo više od godinu te je nekoliko puta odgađana. To su otkrili dobro obaviješteni američki zvaničnici za Reuters, koji su rekli i da bi moglo doći do novog odgađanja.

Naredba bi se pozvala na Međunarodni zakon o hitnim ekonomskim ovlašćenjima, koji predsjedniku daju ovlašćenja da reguliše trgovinu kao odgovor na hitnu situaciju na nacionalnom nivou, koja prijeti SAD-u. Naredba će naložiti Ministarstvu za trgovinu da u saradnji s drugim vladinim agencijama izradi plan za izvršenje.

Ako Tramp potpiše naredbu, to će se dogoditi u delikatno vrijeme kada je riječ o odnosima između Kine i SAD-a, dvije najveće ekonomske sile koje podižu tarife zbog nesuglasica o, kako ih američki zvaničnici nazivaju, nepoštenih praksi trgovanja.

Washington vjeruje da opremu koju proizvodi Huawei, treći najveći proizvođač smartphonea na svijetu, Kina može iskoristiti za špijuniranje. Huawei je te navode odbacio nekoliko puta.

Amerika aktivno vrši pritisak na druge zemlje da ne koriste Huaweijevu opremu za 5G mrežu nazivajući je “nepovjerljivom”. U avgustu je Tramp potpisao zakon kojim je američkoj vladi zabranjeno korištenje Huaweijeve opreme, kao i opreme drugog kineskog provajdera, ZTE Grupe.

U januaru su Sjedinjene Američke Države optužile Huawei za zavjeru s ciljem krađe trgovačkih tajni kompanije T-Mobile US Inc., a glavni finansijski oficir Huaweija je optužen za bankarske prevare.

Neke velike kompanije su već prekinule veze s Huaweijem, ali se mali operateri i dalje oslanjaju na Huaweijevu i ZTE-ovu opremu jer je jeftinija.

Komentari

avatar