Organizatori Olimpijskih igara se obično oslanjaju na vojsku neplaćenih ljudskih volontera, a kada su u pitanju sitni poslovi i organizovanje publike. Tokio bi mogao da donese revoluciju na ovom polju, budući da će na Olimpijskim igrama 2020. godine najveći dio volonterskih poslova obavljati roboti.

Foto: NurPhoto via Getty Images

Naime, nedavno su organizatori ljetnjih Olimpijskih igara predstavili dva robota i jedno robotsko „odijelo“ koji bi tokom igara trebalo da pomognu ljudskim radnicima. Kreirala ih je Toyota, a biće zaduženi za poslove poput upućivanja publike na odgovarajuća mjesta, pružanje informacija, te isporučivanje hrane i pića.

Tako Human Support Robot (HSR) ima ugrađenu ruku za podizanje tereta, dok Delivery Support Robot (DSR) podsjeća na pokretnu korpu za otpatke, i svaki od njih već ima svoj plan zaduženja i rute po kojima će se kretati.

Na Olimpijskim igrama će se pojaviti ukupno 16 robota, te se organizatori nadaju da će biti od velike pomoći, i da će pojednostaviti do sada komplikovane procese.

Foto: NurPhoto via Getty Images

U Toyota-i se nadaju da će se ovi roboti do 2030. naći u široj prodaji, budući da kompanija posljednjih godina sve više ulaže u ovu tehnologiju. Ovo je značajan trenutak i zbog toga što su Olimpijske igre obično prilika za zemlju-domaćina da pokaže svoja kulturološka i tehnološka dostignuća, te je Japan na igrama iz 1964, kada je posljednji put bio domaćin, kao svoj adut u funkciju pustio sada već kultni Shinkansen voz. To je bio važan trenutak za zemlju koja se u to vrijeme još uvek oporavljala od posljedica Drugog svetskog rata, te ipak uspjela da pokaže ekonomski napredak. Ono što su nekada bili moderni vozovi danas su svakako roboti.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve