Američki proizvođač električnih automobila zatražio je od vlasti u SAD-u dozvolu za prodaju interaktivnog uređaja za detektovanje pokreta na malim udaljenostima, koji bi poboljšao sigurnosni sistem u vozilima.

foto Ilustracija

Taj Teslin senzor bi koristio četiri odašiljača i tri prijemnika i radio bi na radarskoj tehnologiji. On nije licenciran pošto koristi milimetarske talase veće snage nego što je propisima dozvoljeno.

U Tesli smatraju da radarska tehnologija ima prednosti u odnosu na druge senzorske sisteme, poput onih temeljnih na kamerama odnosno onih ugrađenih u sjedišta.

Radarski sistemi prodiru duboko u predmete, vide “kroz” meke materijale, prepoznaju veličinu tijela kako bi što kvalitetnije aktivirali “air bag” u slučaju sudara, tačnije da automobil prepozna da li se radi o djetetu ili odrasloj osobi.

Savezna komisija za komunikacije (FCC) odobrila je 2018. godine sličan zahtjev Googlu, dok je Valeo North America već podnio zahtjev za sigurnosni uređaj koji bi takođe otkrivao djecu u automobilima.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve