Dan kada je gorela jedna od najpoznatijih svjetskih katedrala, Notr Dam u Parizu, planetarno je potresao javnost. Ipak, već sada stižu dobre vijesti. Po svemu sudeći, tehnologija će puno pomoći u vjernoj obnovi ove svjetske kulturne baštine.

Svijet je sa užasom gledao kako gori katedrala stara 850 godina. Prognoze su sada već optimističnije, pošto se već govori o planovima za obnovu.

Za vrlo kratko vrijeme prikupljeno je stotine miliona eura sa ciljem obnove najpoznatije pariske katedrale. Proces obnove će, bez ikakve sumnje, potrajati neko vrijeme, i za sada zapravo i nije poznato da li će se težiti originalnom stanju, ili pak kreiranju nečeg modernog, što bi bilo više u skladu sa današnjim duhom i vrijednostima.

Međutim, već sada se zna da će tehnologija 3D skeniranja igrati ključnu ulogu u obnovi. Istoričar arhitekture dr. Andrew Tallon 2015. godine predvodio tim koji je napravio 3D sken kompletnog Notr Dama u Parizu kako bi kreirao vjernu digitalnu repliku srednjevjekovne katoličke katedrale. Koristeći najnovije laserske senzore, tim je kreirao 3D sken koji se smatra jednim od najboljih i najkvalitetnijih na svijetu, išavši duboko u detalje, prenosi PC Press.

Nažalost, Dr. Tallon više nije živ, ali će njegov napor poslužiti prilikom restauracije. Zanimljivo je da je prilikom obavljanja posla on sam izjavio da cilj nije nikakvo očuvanje kulturne baštine, već da ga je prosto zanimalo da stekne više informacija o unutrašnjoj strukturi katedrale.

“Uvijek sam bio zainteresovan za gotske građevine i razloge njihove postojanosti tokom vremena. Nažalost, nemamo nikakvu literaturu koja bi se bavima proučavanjem strukturne čvrstine kompletnog zdanja”,rekao je tada.

“Koristio sam sofisticiranu tehnologiju kako bih dobio više odgovora, prevashodno laserske skenere, koji su se pokazali kao najbolje i najprimjerenije rješenje.”

U vatri je potpuno uništen drveni krov Notr Dama, koji datira još iz 12. vijeka. Istovremeno, uništen je i toranj koji je rekonstruisan u 19. veku. Zahvaljujući digitalnom modelu, kao i velikoj količini prikupljenih sredstava, nema sumnje da će restauracija katedrale biti obavljena brzo i uspješno.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve