Nedjelja, 10 Decembra, 2023
Rubrika:

Sve je više dokaza da društvene mreže škode dječijem zdravlju

Izvještaj američkog tijela za savjetovanje o javnom zdravlju kaže da je sve više dokaza da društvene mreže škode dječijem mentalnom zdravlju

Kancelarija opšte hirurgije SAD, koja ima dužnosti da edukuje javnost o zdravstvenim problemima bilo koje vrste, ove nedjelje je objavila izveštaj koji pokazuje da su društvene mreže škode mentalnom zdravlju djece.

Društvene mreže su odavno postala svakodnevica odraslih, ali one su u ogromnoj mjeri, ukoliko ne i više, prisutne i među mladima koji spadaju u generaciju Z – oko 95 posto mladih od 13 do 17 godina je barem jednom dnevno na nekoj od društvenih mreža. One naravno imaju i svojih prednosti koje pomažu mladima da se osjete prihvaćeno, kreativno i povezano sa drugim osobama.

S druge strane, ipak, previše provedenog vremena na sadržaju koji one nude postaje problematično jer utiče na smanjenu fizičku aktivnost i loš san.

Djeca su osim toga, sve više izložena štetnom sadržaju na društvenim mrežama koji se kreće od nasilnog do eksplicitno seksualnog, što sve više stvara problem kaže hirurg doktor Vivek Marti za PC Mag.

On ujedno tvrdi i da se SAD nalazi usred nacionalne krize mentalnog zdravlja mladih, a da je jedan od glavnih pokretača krize upravo pretjerana upotreba društvenih mreža. Zbog toga se kako kaže, zalaže za „hitnu akciju na svim frontovima“ koja bi spriječila njen dalji razvoj.

U objavljenom izvještaju nalazi se i apel kreatorima politika korišćenja mreža da ojačaju bezbjednosne standarde i da im ograniče pristup. Uz to, piše da bi tehnološke firme trebalo transparentnije da procjene uticaj svojih proizvoda na djecu i da daju prioritet njihovom mentalnom zdravlju.

Dalje, doktor Marti navodi adolescenciju kao kritičnu fazu razvoja mozga koja djecu čini posebno ranjivom, što internet samo pojačava. On još sugeriše roditeljima da uspostave veću kontrolu korišćenja uređaja, poput ograničavanja vremena provedenog na ekranu, blokiranje kontakata za koje smatraju da su opasni i naprave „zone bez tehnologije“ u svojim domovima kako bi djeca mogla da usvoje neke druge zdrave prakse.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve