Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

Šta je CapCut i zbog čega ova aplikacija stiže TikTok po popularnosti?

Jedna od aplikacija sa najbrže rastućom populacijom u SAD i dobrom dijelu svijeta je CapCut, TikTok-ov manje poznati brat, u vlasništvu kompanije Bytedance

Prema sajtovima koji vode statistiku o najpopularnijim aplikacijama, CapCut, aplikacija za sređivanje video snimaka koja vam pomaže da brzo kreirate kratke snimke i mimove u posljednjih nekoliko nedjelja je preuzeta više puta nego TikTok.

CapCut vam omogućava da lako sredite video snimke pomoću različitih šablona, filtera, vizuelnih efekata i muzike. Korisnici kažu da im to pomaže da naprave klipove koji izgledaju profesionalnije i imaju veće šanse da postanu viralni na TikTok-u i drugim platformama kao što su Instagram i YouTube.

Rast CapCut popularnosti

Iako je na PlayStore još od 2020. godine, CapCut sada ima više od 200 miliona aktivnih korisnika mjesečno, dok TikTok ima više od milijardu korisnika širom svijeta.

Kako se radi o aplikaciji koja vam pomaže da sredite postojeće video snimke, CapCut je elegantno zaobišao regulatorni nadzor nad lupom Bajdenove administracije koja pomno prati kako se rukuje korisničkim podacima, što TikTok-u nikako ne polazi za rukom, piše WSJ.

CapCut u svojoj politici privatnosti kaže da za pružanje usluga prikuplja sadržaj kao što su fotografije i video snimci koje korisnici postavljaju, kao i korisničke podatke uključujući njihovu lokaciju, pol i rođendan, što je uobičajeno za alate za sređivanje video snimaka.

Korisnici kažu da je jedna od najvećih prednosti aplikacije CapCut njeno lako korišćenje i veliki broj besplatnih opcija, kao i to što je prilagođena za direktno kačenje na TikTok. Pored toga CapCut ima predefinisane šablone za objave i reklame na najpopularnijim mrežama: Instagram, Facebook, YouTube i LinkedIn.

Kineski gigant, kompanija ByteDance u svom vlasništvu ima CapCut, TikTok i mnoge druge aplikacije, ali CapCut i dalje ne donosi toliko veliki prihod. Krajem prošle godine, CapCut je počeo da naplaćuje korisnicima uslugu skladištenja u oblaku, kao i dodatne funkcije i efekte. Sa druge strane TikTok je u velikoj mjeri promovisao svoje opcije sređivanja video snimaka među korisnicima, a video snimci koje napravite sa CapCut aplikacijom obično prikazuju dugme sa frazama poput „probajte ovaj šablon“ ili „uređivanje je lakše“ koji vas vodi na CapCut.

3D zoom

Jedan od efekata koji je lansirao CapCut je “3D zumiranje”, koji se fokusira na lice i “povlači” pozadinu tako da izgleda kao da je u pitanju trodimenzionalna slika. Ova aplikacija privlači veliki broj korisnika tokom praznika kao što su Noć vještica i Božić, kada predstavljaju nove tematske šablona, privlačeći stotine hiljada novih dnevnih preuzimanja.

Na sajtu dodaju da će uskoro biti uvedene funkcije koje koriste vještačku inteligenciju za kreiranje novih efekata ili video zapisa na osnovu zadatog teksta.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve