Petak, 24 Marta, 2023
Rubrika:

Sony prodao više od 25 miliona konzola PlayStation 5

Brojke u ovom kvartalu su daleko manje od potrebnih da bi se ostvario cilj od 18 miliona prodanih konzola PS5 za fiskalnu 2022. godinu

Kompanija Sony je u ovom kvartalu prodala 3,3 miliona primjeraka konzole PlayStation 5, što znači da je od početka prodaje isporučeno ukupno 25 miliona konzola.

Brojke u ovom kvartalu su daleko manje od potrebnih da bi se ostvario cilj od 18 miliona prodanih konzola PS5 za fiskalnu 2022. godinu. Prodaja na polovini fiskalne godine, koja završava 31. marta, iznosi 5,7 miliona konzola što je gotovo jednako broju prodanih konzola 2021. godine (5,6 miliona).

Uprkos tome što je prodan jednak broj konzola PS5, prihod je je porastao značajno u odnosu na prošlu godinu, odnosno za 12 posto na 4,92 miliona dolara i to djelimično zahvaljujući povećanju cijene konzole ranije ove godine. Međutim, profit je pao za 49 posto zbog nedavne kupovine kompanije Bungie i rasta troškova ovog developera igara.

Sony je prodao 11,5 miliona konzola prošle godine tako da se može očekivati da će prodaja u 2022. godini biti otprilike jednaka. Međutim, mnogo ovisi o prodaji konzole tokom praznika, kao i o tome da li će proizvodnja zadovoljiti potražnju. To je problem koji je pratio PS5 od prvog dana, a razlog su pandemija koronavirusa i drugi problemi.

U maju je Sony saopćio da če konačno moći povećati proizvodnju i odgovoriti na potražnju jer su se smanjili problemi u lancu dobavljača. Brojke u ovom slulaju nijesu objavljene, ali se čini da je kupcima bilo lakše doći do konzole u proteklih nekoliko mjeseci.

U međuvremenu je prodaja softvera pala na 62,5 miliona kopija sa 76,4 miliona u istom periodu prošle godine. Digitalna preuzimanja čine 63 posto toga i to je blago povećanje u odnosu na drugu godinu. Broj pretplatnika PlayStation Plusa je u padu drugi kvartal u nizu.

Sony je izvršio reviziju projekcije svojih prihoda za sljedeći kvartal zbog očekivanog pada prodaje igara prve strane. Međutim, u narednoj fiskalnoj godini planira prodati 23 miliona PS5 konzola. Takođe, u Sonyju još uvijek vjeruju da mogu ispuniti cilj i prodati ukupno 18 miliona konzola do kraja fiskalne godine u martu 2023. godine.

IzvorKlix

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve