Godinama unazad, evolucija image senzora svodila se na pakovanje više piksela u senzor i smanjenja njegovih fizičkih dimenzija. Sada izgleda počinje nova era na tom polju, jer je Sony predstavio prve senzore koji u sebi sadrže AI čip. U pitanju su IMX500 i IMX501 senzori rezolucije 12.3 MP. Oni su u stanju da obave jednostavne zadatke mašinskog učenja, kao što su prepoznavanje objekata na sceni.

Foto: CHARLY TRIBALLEAU via Getty Images

Pametne kamere

Ovo možda na prvi pogled ne izgleda mnogo uzbudljivo, ali će omogućiti kamerama u uređajima da budu mnogo pametnije i korisnije. Za početak, biće obezbjeđena veća privatnost podataka jer će senzori sve AI taskove obavljati samostalno. Ovo će vjerovatno imati veliku primjenu u Evropi, zbog GDPR-a, koji je znatno ograničio kako organizacije mogu da upotrebljavaju uređaje za video nadgledanje.

Ugrađeni AI takođe znači da će se informacije obrađivati u realnom vremenu. Na primjer, sistem će moći da odmah upozori obezbjeđenje ako neko od zaposlenih ulazi u prostorije kompanije bez zaštitne maske (što je danas jedna od veoma aktuelnih tema). Kamere mogu da obavještavaju prodavce kada se isprazne police sa proizvodima u prodavnicama, mogu da otkriju koja su najatraktivnija mjesta u prodavnici na osnovu praćenja kretanja kupaca…

Masovno prisustvo od naredne godine

Naravno, ovi senzori neće moći da zamijene sofisticirane cloud zasnovane sisteme za mašinsko učenje, iz prostog razloga što nemaju toliku procesorsku snagu. Ali ovo možemo smatrati prvim korakom u budućnost u kojoj će kamere imati integrisane specijalizovane računare koji će vršiti različite obrade podataka.

Prvi semplovi IMX500 već su poslati Sony-jevim partnerima, dok će IMX501 biti poslat tokom juna. Prvi uređaji koji bi mogli da koriste ove senzore mogli bi da se pojave na tržištu tokom sljedeće godine.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve