Sony koristi AI koji generiše obrasce udara bubnja

Kako poručuju iz Sony-ja, vještačka inteligencija sposobna je da sastavi „muzički vjerodostojne“ obrasce udara bubnjeva na osnovu postojećih instrumenata koji se koriste u pjesmi

Sony je najnovija kompanija koja se upustila u projekat AI muzike. Kompanija je ove nedjelje otkrila da su njeni istraživači stvorili model mašinskog učenja koji može da stvori muzičku liniju bubnja. Kako poručuju iz Sony-ja, vještačka inteligencija sposobna je da sastavi „muzički vjerodostojne“ obrasce udara bubnjeva na osnovu postojećih instrumenata koji se koriste u pjesmi.

Sony

Da bi obučili AI sistem, Sony-jevi istraživači prikupili su podatke iz 665 različitih pjesama iz širokog spektra žanrova, uključujući pop, rock i elektroniku. Sve pjesme sadrže ritam instrumente, bas i bubnjeve koji su bili dostupni kao zasebni audio zapisi od 44,1 kHZ. Pomoću kontekstualnih signala tih numera, istraživači su stvorili udarce bubnja podešavajući semplove bubnjeva na sve amplitudne vrhove. AI sistem uslovno generiše obrasce udarca bubnja na osnovu karakteristika drugog materijala koji se postavlja oko njega, bez obzira na tempo pjesme i promjene brzine ili trajanje.

Sony nije jedina kompanija koja se igrala sa muzikom koju stvara AI. Facebook je koristio vještačku inteligenciju za pretvaranje muzike jednog žanra u bilo koji drugi žanr. Google je takođe eksperimentirao sa AI-jevom sposobnošću da stvara umjetnost, stvarajući projekat nazvan Magenta koji ima zadatak da stvara muzičke i vizuelne kreacije. Drugi su uspjeli da koriste mašinsko učenje za stvaranje beskonačnih gitarskih rifova i kompletnih mjuzikla, mada su rezultati prilično diskutabilni u pogledu kvaliteta.

Komentari

avatar