Srijeda, 27 Septembra, 2023
Rubrika:

Sajber kriminalci nude jeftine pretplate za Netflix, a evo šta se krije iza toga

Sajber kriminalci pomno prate potrebe i želje korisnika, i usklađuju napade sa aktuelnim trendovima. Ako vam se ponuda čini previše dobra da bi bila istinita, vjerovatno jeste. Smanjenje potražnje je skoro jedini način za suzbijanje nezakonite prodaje naloga na Dark Webu

Netflix je ukinuo jednu od svojih popularnih opcija: dijeljene naloge. Ova odluka izazvala je značajan egzodus korisnika, pa je Netflix, na primjer, samo u Španiji izgubio više od milion pretplatnika tokom prvog kvartala 2023. godine. Ovo ukazuje na to da mnogi korisnici nerado plaćaju za individualne planove pretplate.

Nažalost, ova situacija je stvorila idealan scenario za sajber kriminalce. Istraživači iz kompanije Check Point primijetili su, u vezi sa tim, da je Dark Web preplavljen ponudama pretplata za Netflix.

Oni su takođe otkrili Telegram kanale koji su povezani sa sajtovima koji nude pristup Netflixovom mjesečnom Premium planu za samo 2 eura. Ovi kanali nude “puni pristup i legitimnost” da bi privukli potencijalne kupce.

Nalozi prodati preko ovih portala često su povezani sa drugim sajber zločinima, upozorava Check Point. Do većine ovih naloga sajber kriminalci dolaze preko kompromitovanih akreditiva ili hakovanih naloga. Zahvaljući tome, sajber kriminalci mogu ponuditi značajno snižene cijene, jer svakako imaju čistu dobit, bez ikakvih troškova.

Istraživači Check Pointa upozoravaju da i u ovom slučaju, kao i svim drugim gdje su sa druge strane kriminalci, ovi prodavci možda neće ispuniti svoja obećanja. Istraživači su naišli na slučajeve kada korisnici ili nisu uspjeli da dobiju pristup ili im je pristup bio blokiran nakon nekoliko dana, nedjelja ili mjeseci.

Ono što korisnici mogu da urade je da ograniče zajednički pristup svojim nalozima. Kako da zaštitite Netflix nalog i lozinku i spriječite neovlašćeno korišćenje?

– Odaberite dugu lozinku. Lozinka bi trebalo da bude složena, pa u tom cilju koristite kombinaciju od 14 do 16 znakova, koja se sastoji od različitih slova (velikih i malih), simbola i brojeva.

– Izbjegavajte korišćenje ličnih podataka kao što su rođendani, vaše ime ili imena članova porodice ili lako uočljive informacije. Ono što je vama lako dostupno može biti lako dostupno i sajber kriminalcima.

– Lozinka mora biti jedinstvenea. Izbjegavajte ponovnu upotrebu lozinki na različitim nalozima. Ako haker kompromituje jednu lozinku, dobija neograničen pristup svim ostalim registrovanim nalozima. Razmislite o korišćenju menadžera lozinki koji će bezbjedno čuvati vaše lozinke.

– Nikada ne dijelite lozinke ni sa kim i ne čuvajte ih u neposrednoj blizini računara ili na računaru.

– Ako primjetite bilo kakvu sumnjivu aktivnost na nalogu, kao što je pojavljivanje novih profila ili neuobičajena istorija pregleda sadržaja, provjerite uređaje koji imaju pristup nalogu i odmah promijenite lozinku.

Sajber kriminalci pomno prate potrebe i želje korisnika, i usklađuju napade sa aktuelnim trendovima. Ako vam se ponuda čini previše dobra da bi bila istinita, vjerovatno jeste. Smanjenje potražnje je skoro jedini način za suzbijanje nezakonite prodaje naloga na Dark Webu.

IzvorB92

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve