Roboti koji se brane kamerama

Trenutno je aktivno samo 75 modela u 15 američkih država

Iako čovječanstvo još uvijek nije stiglo do robota koji bi brinuli o svakoj potrebi građana, sigurnosni roboti koji čuvaju banke, kockarnice, trgovinske centre i druga mjesta na kojima je cirkulacija novca pojačana, su već tu, a neki od njih mogu i da snimaju napadače u slučaju da im se ovi direktno suprotstave.

Knightscope

Jedan takav slučaj je zabilježen u Kaliforniji, a napadnuti robot je sve zabilježio kamerom. Radi se o Knightscope koji je težak oko 180 kilograma, a trenutno je aktivno samo 75 modela u 15 američkih država. Tako ovi roboti neće u skorije vrijeme da zamijene ljudske bezbjednosne radnike, a kompanije koje „uposle“ robote obično zadrže i radnike koji su već bili na tim mjestima.

Tako roboti za sada pomažu oko sitnijih zadataka, a radnici su u obavezi da intervenišu ukoliko roboti primijete nešto neobično, budući da mehaničko obezbjeđenje nema alate koji su neophodni za odbranu čuvanog prostora. Iz kompanije kažu da se robot koji je napadnut „brzo oporavio,“ a iz svega je ostao snimak napadača.

Komentari

avatar