Ponedjeljak, 6 Februara, 2023
Rubrika:

Pustite djecu da igraju video igre, one su dobre za njih, potvrdili naučnici

U kontrolisanim testovima otkriveno je da su oni koji su igrali video igre imali znatno bolji učinak u pogledu memorijskih vještina, kao i testova pravljenih da mjere vizuelnog raspona pažnje i vremena reakcije

Od malih nogu nas uče da mnoge stvari nisu dobre za nas: promaja, sjedenje na hladnom betonu, plivajući zamajac… i video igre. Od kafe raste rep, a od video igara ćemo nositi naočare, pretvoriti se u biće koje liči na Goluma i nećemo imati drugare. E, pa za sve babe i tetke koje imaju svoje teorije, izgleda da nisu bile u pravu. Ne za Goluma i drugare, već za uticaj video igara na djecu.

Najveća naučna studija koja je izvedena na ovu temu kaže da su efekti video igara na djecu pozitivni.

Međutim, nova studija, koju je sproveo Univerzitet u Vermontu, je najveća te vrste u SAD i uključivala je 1.957 djece uzrasta 9 i 10 godina, od kojih je 679 provodilo najmanje tri sata dnevno igrajući video igre (vladine agencije u UK i SAD savjetuju djeci najviše dva sata dnevno, a Kina još kraće).

Bolja memorija, pažnja i reakcije

U kontrolisanim testovima otkriveno je da su oni koji su igrali video igre imali znatno bolji učinak u pogledu memorijskih vještina, kao i testova pravljenih da mjere vizuelnog raspona pažnje i vremena reakcije.

Magnetna rezonanca je pokazala da su prednje oblasti mozga, povezane sa složenim kognitivnim zadacima i apsorbovanjem novih informacija, bile aktivnije kod djece koja su igrala igre, u poređenju sa onom koja nisu.

uvm_gaming_and_kids_brains_oct_2022.jpg
Foto: B. Charaani, Vermont univerzitet

Studija sugeriše da je to zbog praktičnih zadataka vezanih za kontrolu impulsa i radne memorije, od čega imaju koristi u svakodnevnom životu. Tokom studije nisu pronađeni značajni znaci problema sa opsesivno-kompulzivnim poremećajem, depresijom ili povećanom agresijom kod onih koji su igrali igre.

Studija ističe da još uvijek nema dokaza o uzroku i posljedicama i da jednostavno može biti da djecu sa jakim kognitivnim sposobnostima privlače video igre – tako da to nije nužno da igre izazivaju korisne efekte, već da se pokažu privlačnim onima koji su već ističu se u aktivnostima rješavanja zagonetki.

Univerzitet u Vermontu i vodeći autor studije Bader Čarani, profesor psihijatrije, rekao je da, iako studija ne može da kaže da li igranje video igara redovno izaziva superiorne neuro-kognitivne performanse, „to je ohrabrujući nalaz, koji moramo nastaviti da istražujemo u ovim djeca dok prelaze u adolescenciju i mlado odraslo doba.”

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
28.10.2022-19:29 19:29

Po mom misljenju nije dobro..dijete zaludi..i nista drugo ne-zna ..Dijete treba da ide u prirodi da se igra sa zivotinjama..da jase malog konja..da se hrani zdravo i da ga roditelji razumiju..Sve treba uciti..zavinost na Ekranu je veliko zlo..