Obično kada koristite fotografiju koju je slikao neko drugi, pristojno je da naglasite ko je fotograf tamo gdje je to potrebno, i generalno je bolje prvo zatražiti dozvolu. Međutim pitanje je da li se to odnosi na sve platforme? Da li postoji razlika ako biste dijelili fotografiju objavljenu na Instagramu nasuprot fotografiji preuzetoj sa web stranice fotografa?

Izvor: ubergizmo

Prema nedavnoj presudi suda, i fotografije objavljene na Instagramu prilično su predmet rasprave. Ovo se zasniva na tužbi profesionalnog fotografa Stephanie Sinclair i web sajta Mashable, u kojoj se navodi da je sajt embedovao fotografiju koju je Sinclair objavila na Instagramu.

Priča ide ovako: Mashable je sastavio članak i zatražio dozvolu od Sinclair za upotrebu jedne od njenih fotografija i ponudio joj 50 dolara za to. Sinclair je odbila, ali Mashable je išao korak dalje i ipak preuzeo njenu fotografiju, iako je to učinjeno na drugačiji način embedovanjem Sinclair-inog Instagram posta, što znači da je Mashable nije imao na svojim serverima.

Prema sudiji Okružnog suda SAD-a Kimba Wood, „U tom slučaju, (Sinclair) je Instagramu dala pravo na podlicenciranje fotografije, a Instagram je to pravo iskoristio dodjelivši Mashable-u podlicencu za prikazivanje fotografije.“ Zanimljivo je da je ovo kontradiktorna presuda donijeta u drugom slučaju prije nekoliko godina.

Ranije je postojao sličan spor od strane različitih strana, ali njujorški savezni sudija presudio je u korist fotografa, tvrdeći da bi web stranice mogle da budu odgovorne za korišćenje embedovanih slika.

Wood dodaje, „Bez sumnje, Instagram-ova dominacija među društvenim mrežama za razmjenu fotografija i video sadržaja, u kombinaciji sa ekspanzivnim prenosom prava koje Instagram zahtijeva od svojih korisnika, znači da je dilema tužioca realna. Međutim objavljivanjem fotografije na svom javnom Instagram nalogu, tužilac se odlučio. Ovaj sud je ne može osloboditi sporazuma koji je sklopila.“

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve