Tim eksperata sa Carnegie Mellon univerziteta predstavio je ranu verziju aplikacije COVID Voice Detector, za koju se tvrdi da može da prepozna one koji imaju COVID-19, a samo preko analize glasa.

Foto: Depositphotos, AndreyPopov

Cilj je da se stvori dostupan način za prepoznavanje bolesti, a biće dovoljno da korisnici nešto izgovore u mikrofon telefona, da bi aplikacija nakon toga utvrdila da li su zaraženi. Algoritmi su još uvijek u fazi razvoja, a kreatori tvrde da bi mogli da postanu dragocjeni alati u praćenju daljeg širenja virusa.

Od korisnika se traži da se zakašlju u mikrofon telefona ili kompjutera, te izdeklamuju slova abecede, nakon čega aplikacija izbacuje rezultate koji korisnika informišu o tome koliko je vjerovatno da ima COVID-19.

Nova aplikacija se još uvijek otvara uz upozorenje da se ne radi o pouzdanom sredstvu za postavljanje dijagnoze, te da ne može da bude zamjena za lekarski pregled i testove koje je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija.

Dalje se ističe da aplikacija nikada neće biti pouzdana kao uzimanje brisa, ali da bi, kada bude gotova, mogla da posluži za prve preglede, te kontrolisanje velikog broja ljudi u rekordnom roku, piše PC Press.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve