Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

Porast opasnosti od malvera na mobilnim uređajima

Kako funkcionišu po principu prevare korisnika, najbolja zaštita od ovih tipova mallware-a jeste oprez. Ne treba kliktati na linkove koji se pojave u SMS porukama, što zvuči veoma logično

Čini se da ni telefoni više nisu tako sigurni kao što su bili i da postoji sve više pokušaja od strane sajber kriminalaca da ukradu osjetljive podatke, lozinke, i bankovne informacije od svojih korisnika. Štaviše, prema navodima kompanije Proofpoint, koja se bavi istraživanjem i analiziranjem bezbjednosnih trendova u sajber svijetu, opasnost od mallware napada na korisnike mobilnih telefona se upetostručila tokom prvih mjeseci 2022. godine.

Želja osoba koje stoje iza takvih napada jeste da ukradu što više važnih podataka od korisnika mobilnih telefona, uključujući lozinke za email i bankovne naloge, ali i da na telefone krišom instaliraju malware koji ima sposobnost da snima audio zapise, prati lokaciju korisnika, pa čak i da izbriše podatke sa telefona.

Trenutno, pod udarom su i Apple i Android mobilni telefoni, ali sama open source priroda Android operativnog sistema čini ga podesnijim za napade maligne vrste. Neki od pokušaja su klasičan phishing, gdje se SMS poruke sa prisutnim linkovima upotrebljavaju sa ciljem prevare korisnika u odavanje svojih informacija. U minulom jeku pandemije, najviše uspjelih pokušaja ticalo se lažnih obavještenja vezanih za tekuću zdravstvenu situaciju.

Sa druge strane postoje i sofisticiraniji pokušaji u vidu botova, od kojih je najpoznatiji FluBot, koji je aktivan od novembra 2020, ali koji je postao rasprostranjen do neslućenih razmjera u prvim mjesecima tekuće godine. Ovaj bot ima sposobnost da se raširi koristeći informacije iz korisnikovog imenika i automatski šalje poruke na nasumične brojeve koje tamo nađe. Nadogradnja ovog koncepta je stigla 2021. godine u vidu TangleBot-a, koji ima dodatnu sposobost da presretne audio i video snimke korisnika.

Kako funkcionišu po principu prevare korisnika, najbolja zaštita od ovih tipova mallware-a jeste oprez. Ne treba kliktati na linkove koji se pojave u SMS porukama, što zvuči veoma logično. Međutim, malware nastavlja da se širi Android svijetom, pa se čini da stalno treba biti na oprezu, piše ZD Net.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve