Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis organizovao je Regionalni kamp za mlade preduzetnike koji se održava u periodu od 18. do 21. oktobra na Vučju u Nikšiću. Događaj je na jednom mjestu okupio ljude sa idejama za pokretanje biznisa, koji imaju i dijele znanja tokom intenzivna četiri dana rada na ličnim idejama i uspješne preduzetnike koji svojim primjerom i iskustvom ohrabruju one koji žele da ideju pretvore u održiv biznis.

Regionalni kamp za mlade

Ohrabreni uspjehom prošlogodišnjeg Kampa, koji je okupio 40 učesnika iz čitave Crne Gore, ove godine uz pomoć naših partnera: Tehnološkog parka Intera iz Mostara, Prostora za kreativno delovanje Deli iz Niša, Naučno tehnološkog parka Čačak, kao i Naučno tehnološkog parka Crne Gore, organizovali smo regionalni Kamp koji okuplja mlade ljude iz tri zemlje, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Cilj Kampa je da studente iz ovih zemalja motiviše i pruži im alate koje u budućnosti mogu upotrijebiti kako bi razvili sopstveni biznis, a to će se postići sinergijom ideja, znanja i iskustva koje će im prenijeti eksperti iz različitih oblasti djelovanja.

Kamp su otvorili zvanični predstavnici i partneri iz regiona: Đorđije Brkuljan, menadžer za upravljanje programskim aktivnostima i razvoj preduzetništva u IPC Tehnopolis, Vedran Šimunović, izvršni direktor Tehnološkog parka Intera, Nenad Stojanović, projektni direktor Prostora za kreativno delovanje Deli i Velibor Bošković, izvršni direktor Naučno tehnološkog parka Crne Gore.

Tokom prvog dana Kampa, studenati su imali priliku da čuje nešto više o preduzetništvu i motivaciji, prepoznavanju dobre biznis ideje, radu IPC Tehnopolis i putu razvoja od freelancinga do preduzetništva. Oni su izrazili veliko zadovoljstvo radionicama i predavanjima koje su prošli.

Samra, studentkinja iz Mostara, potvrdila nam je uspješnost dosadašnjeg dijela Kampa: „Prijavila sam se za Kamp jer želim biti preduzetnica, pa mi se ova radionica učinila kao odlična prilika da steknem nova znanja i vještine na tu temu. Predavanja i radionice koje smo imali do sad su se pokazala kao odlična i mogu samo da izrazim svoje najljepše utiske.“

Uroš je student tehničkih nauka u Čačku i on nam je potvrdio Samrine utiske: „Prijavio sam se za Kamp zato što očekujem da pokrenem svoj biznis jednog dana i želim što više da naučim o tome. Trenutni utisci su da je sve jako poučno i zanimljivo i radujem se našem daljem radu.“

Aleksandra je agronom i želi da započne sopstveni biznis, pa je interesovalo šta može da nauči i nada se da će joj radionice dalje pomoći u razvoju: „Do sada sam upoznala mnogo ljudi i mislim da će mi ta poznanstva pomoći u daljem nacionalnom i regionalnom razvoju moje ideje.“

„Student sam završne godine Građevinskog fakulteta u Podgorici, a Kamp sam vidio kao idealnu priliku da steknem nova prijateljstva, poznanstva, da osjetim pravi preduzetnički duh i da to sve iskoristim kako bih realizovao svoju biznis ideju“, rekao nam je Milan iz Nikšića.

Naredna tri dana će takođe biti jako intezivna, pa će učesnici kroz predavanja i radionice učiti o komercijalizaciji ideje – izlasku na tržište, marketingu, prodaji, konkretizaciji ideje – uvodu u biznis planove, iskustvima u finansiranju ideje – Solarnom jedrenjaku, kako do finansiranja (grantovi, crowdfunding, investicije, komercijalni krediti), razvojnom putu crnogorskog startup-a Uhura Solutions i kako da se dobro pripreme za pitch. Posljednjeg dana Kampa, učesnici će biti u prilici da primijene znanja stečena na Kampu i da na finalom pitch-u predstave svoje ideje koje će razvijati radom u grupama tokom tri prethodna dana.

Posebnu zahvalnost IPC Tehopolis duguje generalnom sponzoru, kompaniji Coca-Cola HBC Crna Gora, koja je direktno podržala Kamp i sa kojom na polju razvoja preduzetništva mladih radi već tri godine.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve