Ako ste ikad koristili Gugl Mape, vjerovatno ste naučili da sačuvate adrese poput vaše kućne ili adrese vašeg radnog mjesta. Ono što Gugl nudi su i dodatne informacije o nekom mjestu, uključujući restorane i kafiće, a tu je i mogućnost čuvanja cijele aplikacije, uključujući i mape, na vaš uređaj, što znači da za njegovo korištenje ne morate da trošite internet. No krenimo redom…

Foto: business-review.eu

1.Pogledajte kuda idete uz pomoć opcije “Live View”

Nakon što ste parkirali vaše vozilo nekoliko ulica od odredišta, ponekad zna biti teško pratiti tačku na ekranu i zaključiti kuda se krećete. Uz pomoć ovog dodatka, možete provjeriti gdje idete dok ekran vašeg uređaja držite uspravno.

Ovaj dodatak, naime, koristi kameru kako bi skenirala obližnje zgrade i nakon toga stavila ogromnu strelicu posred ekrana kako bi vam pomogla da pronađete odredište. Prvo što treba danapravite je, naravno, unijeti odredište, nakon toga izabrati ikonicu za pješačenje na gornjem dijelu globusa te potom na dnu birati tipku Live View koja se nalazi odmah pored tipke Start.

Nakon toga ispravite smartfon i usmjerite kamericu prema zgradama i znakovima koji se nalaze na ulici (ne zaboravite aplikaciji dati pristup kameri). Kad krenete prema odredištu, vidjećete velike strelice i imena ulica u okvirima koja će vam pomoći da dođete do odredišta.

2. Iskoristite sve prednosti inkognito navigacije

Vrlo koristan dodatak za Android i iPhone korisnike koji pruža mogućnost inkognito navigacije unutar Gugl Mapa. Inkognito mod ne pamti pretražene lokacije te skriva lokaciju korisnika od drugih. Za aktivaciju otvorite aplikaciju Google Maps, kliknite na svoj profil u gornjem desnom uglu ekrana i birajte Turn on Incognito Mode kako biste ga aktivirali. Nakon što ste gotovi s “tajnim” radnjama, jednostavno ponovite gore spomenute korake i izaberite Turn off Incognito Mode.

3. Koristite Google Maps bez potrošnje interneta

Ako se ikad nađete u području sa slabom pokrivenošću internet signala, ne brinite – Gugl Mape dozvoljavaju skidanje rute prije samog putovanja, što znači da možete putovati bez brige. Da biste aktivirali ovaj dodatak , otvorite Gugl Mape i upišite svoje odredište. Na samom dnu ekrana pritisnite na ime lokacije ili adresu i nakon toga birajte tri tačkice u gornjem desnom uglu ekrana. Birajte opciju preuzimanja mape pritiskom na Download offline map i slijedite uputstva.

4. Planirajte cijelo putovanje, uključujući odmorišta

Ako planirate dalje putovanje i upisali ste rutu u Gugl Mape, uvijek možete upisati pauze i odmorišta kako biste dobili puno precizniju procjenu daljine putovanja. U Mapama birajte prvo odredište poput kafića ili benzinske pumpe, pritisnite na Directions i birajte izbornik sa tri tačkice u gornjem desnom dijelu ekrana. Tamo birajte dodavanje odmorišta pritiskom na Add stop. Nakon što ste dodali sva planirana stajališta, samo dovršite uređivanje pritiskom na Done.

5. Provjerite kako mjesto izgleda prije nego što krenete na put

Prije nego što bukirate hotel koji izgleda jako lijepo na veb stranici, bacite pogled kako on zapravo izgleda uz pomoć Gugl Mapa. U aplikaciji samo potražite lokaciju na kojoj se nalazi hotel, u donjem lijevom uglu birajte mali okvir s fotografijom zgrade i pritisnite prstom na nju. Nakon što se slika poveća, možete se približiti ili udaljiti od kadra jednostavnim potezima prstom.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve