Kompanija Multiply Labs planira budućnost u kojoj će pacijenti biti oslobođeni velikog broja različitih tableta, te rade na projektu koji uključuje i personalizovanje načina liječenja, te ljekova.

Personalizovana pilula, ilustracija

Naime, startap obećava jednu 3D-štampanu kapsulu koja bi se uzimala na dnevnom nivou, te bila kreirana na osnovu individualnih potreba svakog pacijenta. To bi značajno olakšalo život onima koji su u obavezi da uzimaju nekoliko vrsta ljekova, budući da nije uvijek jednostavno da se upamti i isprati složena terapija. Pored toga se ljekovi ne doziraju precizno, budući da doktori prepisuju jednu ili dvije pilule na dan, a manje doze jednostavno ne postoje.

Eksperti iz Multiply Labs su upravo zbog toga kreirali pilulu koja u sebi može da sadrži više ljekova koji se nalaze u odvojenim džepovima, a pregrade su različite debljine kako bi se svaki lijek oslobodio u različito vrijeme.

Ovakve pilule bi uz pomoć 3D štampe lako mogle da uđu u masovnu proizvodnju, a svaka kapsula bi se kreirala po porudžbini, prema receptima koje korisnik pošalje, te bi narudžbina bila spremna za nekoliko minuta. Ovi 3D štampači bi lako mogli da se nađu u apotekama budućnosti, gdje bi se svaki lijek pravio na licu mjesta, taman po mjeri korisnika – ni kapsulu manje, ni kapsulu više.

 

Komentari

avatar