Nedjelja, 14 Jula, 2024
Rubrika:

Odrasli i tinejdžeri okreću se ”glupim” telefonima kako bi se otarasili zavisnosti od pametnih telefona

U podešavanjima pametnog telefona postoji opcija da se prikaže prosječno vrijeme koje korisnik provede koristeći uređaj tokom dana, a upravo ti podaci mogu da predstavljaju neprijatnu spoznaju da je ono što je trebalo da bude koristan uređaj postalo opsesija

Odrasli i tinejdžeri zabrinuti su za vrijeme koje provode koristeći pametne telefone, pa se okreću „glupavim” modelima.

U podešavanjima pametnog telefona postoji opcija da se prikaže prosječno vrijeme koje korisnik provede koristeći uređaj tokom dana, a upravo ti podaci mogu da predstavljaju neprijatnu spoznaju da je ono što je trebalo da bude koristan uređaj postalo opsesija.

“Društveni mediji su izgrađeni oko FOMO-a (strah od propuštanja), pa sam se osjećao kao da ga se ne mogu otarasiti. Čim sam napravio Instagram profil, stvari su krenule nizbrdo”, rekao je 16-godišnji Luk Martin iz Kanada.

Prema istraživanju Univerziteta Harvard, korišćenje društvenih medija aktivira isti dio mozga kao i supstance koje izazivaju zavisnost. Ovo je izazvalo zabrinutost u vezi sa navikama korišćenja mobilnih telefona među mladima. Istraživanje koje je sproveo Ofcom u Velikoj Britaniji procjenjuje da oko četvrtine pet do sedmogodišnjaka sada ima svoje pametne telefone. Neka istraživanja su pokazala vezu između upotrebe društvenih medija i negativnog uticaja na mentalno zdravlje, posebno kod djece.

Neki aktivisti žele da uvedu starosne granice za korišćenje pametnih telefona. Drugi, poput Luke, biraju da svoje pametne telefone zamjene mnogo jednostavnijim uređajima, takozvanim „dumbfonima“. Njegov novi mobilni telefon vam omogućava samo da šaljete tekstualne poruke, upućujete pozive, koristite fasciklu i nekoliko drugih ograničenih alata.

“Moji prijatelji koriste svoj pametni telefon četiri do pet sati dnevno, a toliko sam ga koristio prije nego što sam kupio ovaj novi. Sada koristim svoj mobilni telefon 20 minuta dnevno, što je jako dobro jer ga koristim samo za ono što neophodno”, rekao je Martin.

Roditelji se takođe okreću „glupavim” mobilnim telefonima, ne samo za svoju djecu, već i kako bi sebi pomogli da budu prisutniji u porodici.

Lizi Broton, koja ima petogodišnjeg sina, nedavno je kupila starinski Nokia telefon na preklop.

“Pomogao mi je da promijenim navike i provedem više kvalitetnog vremena sa sinom. Mislim da nije dobra ideja da počnem sa pametnim telefonom, to je kao da predajem svijet djeci”, rekla je ona.

U Sjevernoj Americi raste prodaja “glupih” mobilnih telefona, koje uglavnom kupuju roditelji kao prvi telefon svojoj djeci jer ne žele da koriste internet. Međutim, tu postoje problemi, jer neke škole zahtjevaju od učenika da koriste određene aplikacije, pa je teško naći rješenje.

Međutim, postoji uređaj poznat kao “unpluk”, koji se povezuje sa pametnim telefonom kako bi bežično blokirao određene aplikacije kao što su društvene mreže.

„Roditelji mogu da kontrolišu pametni telefon svoje djece pomoću ove oznake, ali i da prate korišćenje. Danas postoje i mobilni telefoni razvijeni za korisnike koji žele da izbjegnu zavisnost od skrolovanja.

Kris Kaspar je osnovao kompaniju Techless da razvije “namjerno dosadan” ali elegantan mobilni telefon koji izgleda kao iPhone i nazvao ga je Visephone II.

“Nema ikona, samo riječi, dvije boje i dva fonta”, rekao je on i dodao da uređaj ima “smirujući” efekat. Ovaj telefon će imati neke ograničene alate treće strane, kao što je Uber aplikacija, ali ne i društvene mreže.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve