Apple-u je odobren patent u vezi virtuelnog pozicioniranja zvuka, koji bi potencijalno mogao da bude osnova za nove, potpuno drugačije audio aplikacije. U pitanju su virtuelni zvučnici koji bi korisnicima omogućili da, putem specijalne audio tehnologije slušaju najkvalitetniji zvuk na tačno definisanim mjestima u prostoriji.

Foto: USPTO

Ovaj virtuelni akustički sistem koristi prave zvučnike, ali daje osjećaj slušaocima da zvuk dolazi sa pozicija koje se razlikuju od fizičkih lokacija zvučnika. Patent je originalno podnijet još 2018. godine, ali tek sada je odobren. On koristi MacBook zvučnike sa zvučnim efektom koji dopušta da audio talasi sadrže i „prostorne signale“ pomoću kojih se definiše lokacija odakle će slušalac čuti zvuk.

Ova tehnologija bi mogla da se upotrebljava za najrazličitije svrhe, u cilju da se poveća utisak prisustva. Na primjer, to bi dalo potpuno novu dimenziju sportskim prenosima ili koncertima. Tehnologija bi sigurno mogla da se primijeni u industriji zabave, u igrama i televizijskim emisijama, a jasno je da bi pronašla i svoje mjesto u poslovnim aktivnostima (na primjer prilikom konferencijskih poziva).

Komentari

avatar