Google je Street View opcijom napravio revoluciju u poimanju mapa. Ona nam je omogućila da vidimo kako zaista izgleda neka ulica, prije nego što stvarno odemo tamo. Međutim, slike koje se nalaze na Street View-u su često stare i po nekoliko godina, što ostavlja dosta prostora da se u međuvremenu promijeni njen izgled.

Nexar Live Map

Upravo na tu kartu igra kompanija Nexar. Njen cilj je da korisnicima prikaže kako odabrana lokacija izgleda sada, gotovo da možemo da kažemo uživo. Ova kompanija bavi se proizvodnjom kamera za automobile i pratećih aplikacija za njih, pa je to iskustvo iskoristila da napravi i jedan veoma zanimljiv sistem. Nexar Live Map preuzima fotografije iz svoje aplikacije koje mogu da budu stare od pet minuta do najviše 30 dana, tako da lokacije koje prikazuje možete da vidite kako su izgledale u veoma bliskoj prošlosti, prenosi PC Press.

S obzirom na to da ova kompanija prodaje kamere za automobile i aplikacije za njih, ima razvijenu mrežu korisnika. U svakom trenutku, na ulicama velikih gradova nalaze se hiljade njihovih aktivnih korisnika. Svi oni su umreženi i svaki korisnik predstavlja jedan nod u mreži i međusobno dijele informacije. Na taj način, svi korisnici dobijaju uživo informacije o zagušenjima o saobraćaju, zatvorenim ulicama i drugim stvarima bitnim za vožnju.

Taj sistem je sada proširen jer je zajednica dobila mogućnost da dijeli i video snimke i fotografije. Live Map funkcioniše tako što je mapa podijeljena na heksagonalne sekcije, koji su nazvani „nexagons“. Kada se zumira na jednu sekciju dobija se mogućnost prikaza svih snimljenih fotografija koje su u njoj napravljene u posljednjih 30 dana. Taj izbor može da se suzi pa da se vidi prikaz nekog određenog dana, određenog dijela dana, pa čak i samo prikaz šta se desilo u posljednjih pet minuta.

Logično pitanje koje se ovde nameće je „šta se dešava sa privatnošću“? Nexar nudi „svježe“ fotografije, koje teoretski mogu da se iskoriste za praćenje neke osobe na ulici ili za praćenje putanje osobe koja vozi automobil. Zato njihov sistem automatski detektuje i zamagljuje lica prije nego što se slika objavi javno na njihovom servisu. Slična situacija je i sa tablicama.

U ovom trenutku, Nexar Live View je u fazi testiranja i ograničen je na Njujork i na web interfejs.

Komentari

avatar