Vještačko oko ima strukturu sličnu ljudskom oku, osjetljivo je na svjetlost, ali ima bržu reakciju. Takođe, ovaj elektronski uređaj ima potencijal za oštriji vid u odnosu na ljudsko oko, piše ScienceNews.

Foto: Velikaton

“U budućnosti ga možemo koristiti za bolje vizuelne proteze i humanoidnu robotiku”, rekao je inžinjer i naučnik Zijong Fan s Univerziteta za nauku i tehnologiju u Hong Kongu.

Ljudsko oko duguje svoje široko vidno polje i vid visoke rezolucije zahvaljujući mrežnjači u obliku kupole, a to je područje u stražnjem dijelu očne jabučice koje je prekriveno ćelijama osjetljivim na svjetlo.

Fan i njegove kolege su iskoristili zakrivljenu membranu od aluminij-oksida opremljenu senzorima napravljenim od materijala osjetljivog na svjetlo pod nazivom perovskit kako bi oponašali tu strukturu u svojoj sintetičkoj očnoj jabučici. Žice spojene s umjetnom mrežnjačom šalju očitanja senzora na obradu, baš kao što to čine nervna vlakna koja prenose signale iz prave očne jabučice do mozga.

Vještačka očna jabučica registruje promjene osvjetljenja brže nego ljudsko oko, otprilike za 30 do 40 milisekundi u odnosu na 40 do 150 milisekundi. Uređaj može smanjiti svjetlo kao i ljudsko oko, ali njegovo vidno polje iznosi 100 stepeni u odnosu na 150 stepeni u slučaju ljudskog oka. Ipak, to je bolje u odnosu na obične pljosnate senzore s vidnim poljem od 70 stepeni.

U teoriji, sintetičko oko je sposobno za mnogo veću rezoluciju u odnosu na ljudsko jer umjetna mrežnjača sadrži oko 460 miliona senzora za svjetlo po kvadratnom centimetru, dok taj broj u slučaju prave retine iznosi oko 10 miliona.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve