Za razliku od ljudskih, zakoni fizike nijesu podložni interpretaciji i važe za sve. Ulozi su naročito veliki kada se na putanji jednog tijela, preciznije asteroida, nađe drugo, preciznije Zemlja.

Da ne bismo prošli kao dinosaurusi, postaraće se projekat Double Asteroid Redirection Test (DART) na kome radi NASA. Ideja je da se primjeni tzv. „kinetički udar” (kinetic impaction), što podrazumijeva blagovremeno slanje autonomne letelice (ili više njih) na putanju asteroida. Sudar bi, kako se smatra, mogao da odbije prijeteći nam objekat koji bi tako zaobišao planetu. Za manje asteroide neophodna je priprema od minimum godinu-dvije, dok se u slučaju onih većih, prečnika nekoliko stotina kilometara, radi o decenijama. Ni u jednom slučaju nema garancija da će ovaj poduhvat biti uspješan.

Meta probe je binarna grupacija Didymos koja se, kako joj klasifikacija kazuje, sastoji od dva asteroida. U cilju da se presretne manji od njih (Didymos B), u oktobru 2021., biće lansirana sonda na raketi Falcon 9 kompanije Space X. Ukoliko operacija bude uspješna, sonda će, oslanjajući se na solarnu električnu propulziju, spučiti asteroid u ljeto 2022. godine, a na Zemlju, za uspomenu poslati fotografije visoke rezolucije.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve