NASA je najavila da će se organizovati misiju na Saturnov mjesec Titan. Ono što je drugačije od svih misija je to što će tamo poslati – helikopter.

Foto: AP

Kako je NASA predstavila, dron-helikopter Dragonfly, naći će u istraživačkoj misiji koja će koštati milijardu dolara. Zadatak svemirskog helikoptera će biti da istraži lokacije gdje se sumnja da postoje tragovi života, ili bar uslovi za njegovo stvaranje, prenosi PC Press.

Titan je interesantan jer se na njemu dešavaju brojni hemijski procesi koji su doveli do razvoja života na Zemlji.

Planira se da ovaj dron sa osam rotora bude lansiran 2026. godine, a očekuje se da će mu trebati osam godina da stigne na cilj. Dragonfly je dio NASA-inog programa gdje se šalju naučne misije kako bi se testiralo tlo na drugim svemirskim tijelima.

Titan je drugi mjesec po veličini u orbiti Saturna (posle Ganimeda) i predstavlja jedno od najpovoljnijih mjesta za život ljudi u Solarnom sistemu. Prosječna temperatura je hladnjikavih -179 stepeni, što znači da su planine nastale od leda, s tim što je umjesto vode ulogu preuzeo metan. Neki naučnici se čak pitaju da li postoji možda oblik života koji na bazi metana, umjesto vode.

Komentari

avatar