Nedjelja, 10 Decembra, 2023
Rubrika:

Najveća svjetska kriptovaluta u velikom padu

Cijena bitcoin-a je pala ispod granice od 41.000 dolara na 40.749,90 dolara, dostigavši najniži nivo od 29. septembra, prema podacima kompanije Coin Metrics. Posljednji put je pao za 2,9 odsto po ceni od 41.947,75 dolara

Bitcoin je pao na tromjesečni minimum usred nervoze zbog pooštravanja monetarne politike SAD i gašenja interneta u Kazahstanu, drugom najvećem svjetskom čvorištu za rudarenje bitcoin-a.

Kriptovalute povećavaju gubitke

Cijena bitcoin-a je pala ispod granice od 41.000 dolara na 40.749,90 dolara, dostigavši najniži nivo od 29. septembra, prema podacima kompanije Coin Metrics. Posljednji put je pao za 2,9 odsto po ceni od 41.947,75 dolara.

Najveća svetska kriptovaluta počela je da pada ranije ove nedjelje nakon što je zapisnik sa decembarskog sastanka Federalnih rezervi nagovijestio da će američka centralna banka povući svoje stimulanse iz ere pandemije.

“Jastrebovi komentari” pokrenuli su rasprodaju na globalnim berzama koja se prelila na kriptovalute. Kripto bikovi bitcoin često opisuju kao imovinu koja nije povezana sa tradicionalnim finansijskim tržištima, međutim stručnjaci su primjetili sve veće paralele u kretanju cijena bitcoin-a i akcija.

Ostale digitalne valute su nastavile da padaju, pri čemu je Ethereum oslabio 6,8 odsto, a Solana 7,7 odsto.

Još jedna vijest koja utiče na cijene kriptovaluta je potez predsjednika Kazahstana da isključi internet uslugu nakon smrtonosnih protesta protiv vlade.

Ova centralnoazijska zemlja čini 18 odsto procesorske snage mreže bitcoin-a, prema Kembridž centru za alternativne finansije. Mnogi rudari kriptovaluta pobjegli su iz Kine u susjedni Kazahstan zbog zabrane Pekinga za rudarenje virtuelne valute.

Gašenje interneta u Kazahstanu oduzelo je čak 15 odsto, prema nekim procjenama.

Računska snaga bitcoin-a „nije u direktnoj korelaciji sa cijenom bitcoin-a, ali daje indikaciju bezbjednosti mreže, tako da pad može uplašiti investitore u kratkom roku“, rekao je Markus Sotiriou, analitičar britanskog brokera za digitalnu imovinu GlobalBlock-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve