Elon Musk, šef tehnološke kompanije Tesla, ponudio je da ta kompanija proizvodi respiratore za one koji boluju od koronavirusa, nakon što su SAD zbog nestašice pozvale na donacije takvih uređaja.

Elon Musk (Foto: Hannibal Hanschke/Reuters)

Svjetska zdravstvena organizacija je saopštila u srijedu da razgovara s Kinom i drugim državama o snažnijoj proizvodnji zdravstvene opreme, a kompanije General Motors i Ford su otkrile da su u pregovorima sa zvaničnicima Bijele kuće.

“Proizvodićemo respiratore ako dođe do nestašice”, objavio je Musk na Tviteru, odgovarajući na predlog pratilaca da prenamijeni fabriku u tu svrhu.

Njegova objava odmah je dobila stotine odgovora u kome ga pozivaju da to i sprovede.

“Ako iz nekakvog razloga ne vjeruješ da je nestašica, po svim procjenama će je uskoro biti“, poručio mu je jedan od korisnika.

“Molim te pomozi”, dodao je.

Vlada američkog predsjednika Donalda Trampa u utorak je pozvala građevinske kompanije da doniraju maske bolnicama i zdravstvenim radnicima koji su na prvoj liniji borbe protiv virusa, a takođe i zbog nestašice širom države.

Tesla je u srijedu pristala da smanji broj aktivnih radnika u svojoj fabrici u Kaliforniji kako bi spriječila širenje virusa. U fabrici u Fremontu radi 10.000 radnika.

Musk nije prvi šef korporacije koji je Trampu ponudio pomoć putem Tvitera. Osnivač banke SoftBank Masajoši Son ponudio je milion besplatnih testova na koronavirus ovog mjeseca. Dan kasnije, nakon kritika da je stvorio rizik od preplavljivanja bolnica, ponudio je da donira milion besplatnih maski.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve