Kada su dronovi u pitanju, na tržištu postoje dva tipa, te jedan više podsjeća na avion, dok drugi leti kao helikopter. I jedan i drugi tip imaju svoja polja u okviru kojih se primjenjuju, ali je sve više onih koji žele model koji može da leti na dva načina, te se od letjelice koja kroz vazduh klizi poput glajdera lako pretvara u dron sa propelerima.

Foto: Screenshot YouTube

Eksperti sa Instituta za tehnologiju u Masačusetsu (MIT) kreirali su dron koji je upravo odgovor na ove želje, i koji može da leti na dva načina. Radi se o platformi koja i onima koji nijesu eksperti omogućava da kreiraju sopstveni dron, te tako dobiju hibrid koji je pristupačan svima i kojim se lako upravlja. Ovaj koncept svakako nije ništa novo, ali raniji modeli nijesu prevazišli izazove u okviru kojih su neophodna dva upravljača – po jedan za svaki tip letenja. MIT tim je ovaj problem riješio uz pomoć neuralnih mreža koje upravljač automatski usklađuju čim se promijeni način letenja, prenio je PC Press.

Određeni problemi još uvijek postoje, a najveći se tiču aerodinamike, te sposobnosti manevrisanja kada se upravlja letjelicom koja se kreće na dva različita načina. Eksperti rade na pronalaženju rješenja, a posebno kada su u pitanju nagle promjene pravca, te zaljubljenicima u dronove do pronalaženja rješenja ostaje da razmišljaju o konceptu koji svakako zavrjeđuje njihovu pažnju.

Komentari

avatar