Microsoft je upozorio milijarde Windows korisnika da hakeri aktivno koriste dvije kritične zero-day ranjivosti, koje bi zlonamjernim korisnicima mogle omogućiti da preuzmu kompletnu kontrolu nad računarima.

Foto: ASSOCIATED PRESS

Prema sigurnosnim savjetima kompanije, ranjivosti se koriste za limitirane ciljane napade, a svi podržani Windows operativni sistemi bi mogli biti ugroženi.

Ranjivost postoji u Windows Adobe Type Manager Library sekciji, koja omogućava aplikacijama da upravljaju i renderuju fontove iz Adobe Systems. Napadači mogu da iskoriste ranjivost tako što će metu navesti da otvori zaraženi dokument ili ga pregleda u Windows preview panelu.

Microsoft i dalje radi na ispravci za ranjivost, a najraniji datum kada se očekuje zakrpa je 14. april. Microsoft obično objavljuje sigurnosne zakrpe tokom Update Tuesday, odnosno drugog utorka u mjesecu.

U međuvremenu, postoje neke stvari koje korisnici mogu da urade, a to je onemogućavanje preview panela i panela o detaljima u Windows Exploreru. Microsoft je ovdje naveo korake koje bi korisnici trebalo da preduzmu kako bi se zaštitili.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve