Petak, 24 Marta, 2023
Rubrika:

Microsoft podrška ”krekovala” Windows 10 kako bi ga aktivirala

Microsoft inženjeri podrške su bili ''kreativni'' sa Windows 10 problemom

Kada uobičajena praksa ne funkcioniše, nekada je i dobra ideja izaći iz okvira, a Microsoft inženjeri podrške su bili “kreativni” sa Windows 10 problemom.

Problemi sa aktivacijom Windows 10 i drugih Microsoft operativnih sistema nijesu neuobičajeni, ali razgovor sa podrškom uglavnom riješi problem u veoma kratkom roku. Ovog puta situacija je bila nešto drugačija, jer je inženjer Microsoft tima za podršku iskoristio poznati “krek” da zaobiđe proces aktivacije.

Cijela priča je počela tako što nije bilo moguće aktivirati Windows 10 uobičajenim metodama.

Prema korisniku, koji je svoje iskustvo podijelio na Twitter mreži, Microsoft inženjer podrške je onda odlučio da se uloguje na njegov računar preko Quick Assist-a, nakon toga je pokrenuo PowerShell skriptu, a zatim i preuzeo Microsoft aktivacionu skriptu sa dobro poznatog sajta za krekovanje (massgrave.dev).

Nekoliko koraka kasnije, Windows 10 je bio uredno aktiviran.

Korisnik je kasnije kontaktirao administratora sajta za “krekovanje” na Discord mreži, i rečeno mu je da ovo nije prvi put da je zvanična Microsoft podrška koristila njihovu skriptu, prenosi BleepingComputer.

Microsoft se nije oglasio povodom ove situacije, ali prilično smo sigurni da ova kompanija ne bi odobrila takvo ponašanje podrške. Većina Microsoft klijenata koja plaća svoj softver ne želi “krekove” na njihovim uređajima, posebno u poslovnim okruženjima.

Vjerovatnije objašnjenje je da jedan ili više inženjera Microsoft podrške koristi prečice kako bi što prije riješili probleme kojih očigledno ima u velikom broju, a kako znaju da ova metoda pomaže, možete li zaista da ih krivite?

DRM, WGA i piratske kopije

Aktivacija Microsoft proizvoda kao što su Windows i Office je DRM tehnologija koja osigurava da korisnici koriste originalne proizvode kompanije, za razliku od piratskih verzija.

Oni od nas koji su koristili Windows XP se vjerovatno sjećaju zloglasnog Windows Genuine Advantage (WGA) procesa validacije koji je Microsoft koristio, a koji provjerava serijske brojeve kako bi automatski deaktivirao piratske kopije OS-a.

„Aktivacija pomaže da se provjeri da li je vaša kopija Windows OS-a originalna i da nije korišćena na više uređaja nego što dozvoljavaju uslovi licenciranja za Microsoft softver“, navodi Microsoft.

Zvanične metode Microsoft aktivacije Windows operativnih sistema podrazumjevaju ili da korisnik unese šifru proizvoda od 25 znakova kada se to od njega zatraži ili da se prijavi sa svojim Microsoft nalogom da bi primenio digitalnu licencu. U nekim slučajevima, kupci mogu takođe da pozovu korisničku podršku da aktivaciju obave telefonom.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve