Petak, 22 Septembra, 2023
Rubrika:

Microsoft forsira Edge kao podrazumijevani browser, novo ažuriranje izbacuje Chrome

Na štetu Chrome pretraživača, Windows svojim novim ažuriranjem forsira Edge i otežava promjenu, dok korisnike maltretira iskačućim prozorima

Od jula prošle godine Google je dodao opciju da se Chrome jednim klikom postavi kao podrazumijevani browser na Windows operativnom sistemu, što je sve do nedavno dobro funkcionisalo. Međutim, aprilsko ažuriranje Windows-a mijenja stvari, posebno za korisnike poslovne verzije ovog operativnog sistema, a u korist Edge.

Naime, kad god bi korisnici otvorili Chrome browser, pojavila bi se stranica sa podrazumijevanim podešavanjima za Windows. Osim deinstalacije ažuriranja operativnog sistema, nije bilo načina da se ovo maltretiranje zaustavi. S obzirom na to da se dešavalo po automatizmu, to je primoralo Google da ukloni podešavanje koje omogućava da se Chrome postavio kao podrazumijevani browser.

Jedan od korisnika, podijelio je svoja iskustva Reddit forumu istakavši da se pop-up za podešavanje Windows-a otvara i svaki put kada se klikne na neki link, samo ukoliko je Chrome podrazumijevani browser.

To se ne dešava ako promijenimo podrazumijevani pretraživač u Edge, prenosi Gizmodo.

Ostali korisnici su istakli i da čitave organizacije imaju problema, a potom ubrzo i shvatili da je krivac za ovo uznemiravanje upravo novo Windows ažuriranje koje na ovaj način pokušava da eliminiše Chrome iz jednačine, i poveća upotrebu svog Edge pregledača. Korisnici Windows standardne verzije imali su manje problema – dugme koje je omogućavalo da podesite Chrome kao podrazumijevani pregledač je prosto prestalo da radi.

Ipak, ekipa sajta Gizmodo, uspjela je da zaobiđe problem – kako pišu, jednostavna promjena naziva Chrome pregledača na desktopu riješila je stvar.  Ovim elegantnim rješenjem, zaključujemo da se Microsoft novim ažuriranjem, izgleda, posebno fokusirao na blokadu svog glavnog suparnika među browserima, konkretno na Chrome, kako bi natjerao korisnike da koriste Edge.

Ovo nije prvi put da se kompanija Microsoft ovako ponaša – od početka godine, Microsoft se oglašavao u rezultatima pretrage ukoliko kucate Google Chrome, sa reklamama poput: „Nema potrebe da mijenjate podrazumijevani browser“, da je Chrome „gori za onlajn kupovinu“ ili da je kao „iz 2008. godine“.

Čak i tokom devedesetih, Microsoft je završio na sudu pod optužbama Ministarstva pravde SAD da je pokušao da zaustavi svoju tadašnju konkurenciju Internet Explorer.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve